c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada o provođenju arbitraže na jednoj od svojih zadnjih sjednica

09.03.2020 07:00 LJUBLJANA, 8. ožujka 2020. (Hina) - Slovenska tehnička vlada je ovaj tjedan na jednoj od svojih zadnjih sjednica prihvatila izvješće o provođenju arbitražne presude o granici s Hrvatskom, te o prekršajnim postupcima koji su pred hrvatskim sudovima pokrenuti protiv slovenskih ribara.
Zbog ribolova slovenskih ribara u Piranskom zaljevu protiv njih je bilo u Hrvatskoj pokrenuto 913 postupaka, a država im je za pravnu pomoć pred sudovima isplatila ukupno 190.954 eura, navodi se u izvješću, objavila je u nedjelju Slovenska tiskovna agencija STA. Osim toga, izvješće navodi podatak da je slovenski ribolovni inspektorat od 30. prosinca 2017., od kada Slovenija primjenjuje granicu na moru prema odluci arbitražnog suda, u 1965 slučajeva zabilježio prekršaje hrvatskih ribara u "slovenskom moru", a čemu su kako se navodi obaviješteni i hrvatska strana i Europska komisija. Zbog izlaska iz kompromitiranog arbitražnog procesa o granici Hrvatska ne priznaje rješenje koje su u tom slučaju donijeli arbitri i Sloveniji nudi dvostrane razgovore o rješenju tog pitanja.

Nakon što je krajem siječnja sud EU-a na slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne odluke donio rješenje po kojemu je za taj spor  nenadležan jer se on tiče međunarodnog, a ne europskog prava, premijer Andrej Plenković kazao je da da je to poruka Sloveniji da jednostrani potezi ne funkcioniraju, te susjednu državu pozvao na bilateralne razgovore o graničnom pitanju i prestanak poduzimanja jednostranih mjera prema hrvatskim ribarima. "Čim prestane s kažnjavanjem ribara, mi ćemo prestati s recipročnim mjerama", istaknuo je tada hrvatski premijer.