c S
Dnevne novosti

Džaferović: BiH se ne može boriti s krizama jer joj je vlast blokirana

10.03.2020 07:10 SARAJEVO, 9. ožujka 2020. (Hina) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović upozorio je u ponedjeljak kako se njegova zemlja mora ozbiljno suočiti s opasnošću od širenja koronavirusa i migrantskom krizom, a to ne može učiniti sve dok traju blokade koje su nametnute iz Republike Srpske.
"Nije moguće efikasno raditi ukoliko imate blokadu institucija. Kada su u pitanju migranti, trebamo imati zajednički stav i sve resurse Bosne i Hercegovine staviti na raspolaganje prema prioritetima kako bismo zaštitili državnu granicu BiH i kako bismo teret migrantske krize rasporedili jednako na cijeli prostor BiH", kazao je Džaferović novinarima u Sarajevu nakon sastanka s Maureen Cormack, zamjenicom pomoćnika državnog tajnika SAD. Cormack je ranije bila američka veleposlanica u BiH i dobro poznaje stanje u toj zemlji a u Sarajevo je po prvi puta doputovala u ulozi visokog dužnosnika State Departmenta.

Džaferović je kazao kako ju je izvjestio o trenutačnom stanu u zemlji uz ocjenu kako je sada najveći probelm to što su srpski dužnosnici u tijelima vlasti na državnoj razini praktično sve blokirali jer ne žele sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu BiH i iz njega ne eliminiraju strani suci.Blokadu je osobno potaknuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik a u tome ga je sredinom veljače podupro i parlament Republike Srpske.

Džaferović je naznačio kako je od Cormack tražio angažiranje SAD ne bi li se s blokadama prekinulo."Iznio sam stav da blokade i ucjene nisu prihvatljive i da se time ne može ništa postići. Tražio sam da se pošalje vrlo jasna poruka da to nije put kojim BiH treba ići", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH. Na sastanku s Cormack nije bio predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić jer je na putu u Kanadi no nije došao ni Dodik koji se s Cormack oštro verbalno sukobljavao dok je bila na dužnosti veleposlanice u Sarajevu.

Dodik Cormack drži odgovornom i zbog činjenice da je on za njezina mandata u BiH dospio na "crnu listu" Ministarstva financija SAD nakon što je označen odgovornim za ometanje provedbe Daytonskog sporazuma.Dodiku je stoga zabranjeno putovanje u SAD a američkim je državljanima zabranjeno s njim poslovati.