c S
Dnevne novosti

EK predstavio prijedlog nove industrijske strategije EU-a

11.03.2020 07:25 BRUXELLES, 10. ožujka 2020. (Hina), Europska komisija je u utorak predstavila novu strategiju potpore europskoj industriji kako bi se što lakše prilagodila digitalnom dobu i ciljevima klimatske neutralnosti i lakše nosila sa svjetskom konkurencijom.
Kako bi ojačao vodeći položaj Europe u industriji, novom industrijskom strategijom nastojat će se ostvariti tri ključna prioriteta: Održavanje globalne konkurentnosti europske industrije i jednakih uvjeta tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu i globalno, klimatska neutralnost Europe do 2050. te oblikovanje europske digitalne budućnosti. "Europska industrija pokretač je rasta i blagostanja u Europi, a najjača je kada se oslanja na ono što je čini snažnom: na svoje ljude i njihove ideje, talent, raznolikost i poduzetnički duh.

Danas je to važnije nego ikad jer se Europa sprema pokrenuti ambicioznu zelenu i digitalnu tranziciju u svijetu koji je sve nestabilniji i nepredvidljiviji. Europska industrija ima sve što je potrebno da preuzme vodeću ulogu na tom putu i učinit ćemo sve kako bismo je u tome poduprli", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Strategija uključuje reformu pravila o tržišnom natjecanju, borbu protiv krađe intelektualnog vlasništva i hvatanje u koštac s kineskim tvrtkama koje se uz  pomoć državnih potpora natječu u Europskoj uniji i tako predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

Reformu pravila o tržišnom natjecanju najglasnije su tražile Njemačka i Francuska, koje su žestoko kritizirale prošlogodišnju odluku Komisije  o zabrani planiranog spajanja najvećih europskih proizvođača brzih vlakova, njemačkog Siemensa i francuskog Alstoma, zbog mogućeg stvaranja monopola.

Berlin i Pariz se zauzimaju za politiku tržišnog natjecanja koja bi favorizirala okrupnjavanje na europskoj razini kako bi se Europa mogla nositi sa svjetskom konkurencijom. Komisija je najavila da će do sredine 2020. donijeti bijelu knjigu, koja je podloga za raspravu, o suzbijanju negativnih učinaka stranih subvencija na jedinstveno tržište i o pitanju pristupa trećih zemalja javnoj nabavi u EU-u i financiranju EU-a, a prijedlog pravnih instrumenata najavljen je za sljedeću godinu.

Strategija također uključuje planove za dekarbonizaciju energetski intenzivnih industrija, za poticanje održivih i pametnih industrija mobilnosti, te promicanje energetske učinkovitosti.Komisija je također najavila akcijski plan za ključne sirovine i novu farmaceutsku strategiju za osiguranje industrijske i strateške autonomije Europe, pitanja koja su došla u prvi plan izbijanjem koronavirusa.