c S
Dnevne novosti

Vlade moraju pomoći građanima i kompanijama fiskalnim i monetarnim mjerama - MMF

11.03.2020 07:30 WASHINGTON, 10. ožujka 2020. (Hina/Reuters), Vlade moraju uvesti ciljane proračunske i monetarne mjere kako bi građanima i kompanijama olakšale ekonomski teret epidemije koronavirusa, poručila je glavna ekonomistica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath.
Prioritet bi trebali biti gotovinski transferi kućanstvima i kompanijama, preporučila Gopinath u ponedjeljak u bilješci na službenom MMF-ovom blogu."Kućanstvima i poduzećima pogođenim poremećajima u opskrbi mogli bi se ponuditi gotovinski transferi, subvencije za plaće i porezne olakšice, kako bi se građanima pomoglo da podmire svoje potrebe a kompanijama da opstanu", napisala je dužnosnica MMF-a.

Kao primjer navela je Italiju koja je najavila poček za uplatu poreza za kompanije i proširenje fonda za isplatu dodatka na plaće radnicima otpuštenima zbog karantene i ograničenja kretanja. Južna Koreja subvencionira plaće malim trgovcima a povećala je i naknade za kućnu njegu i za nezaposlene.

Kina je pak suspendirala naplatu doprinosa od kompanija, primjećuje dužnosnica MMF-a. "Kada su u pitanju otpušteni radnici, vlade bi mogle privremeno povećati naknade za nezaposlenost, primjerice produljenjem razdoblja isplate, višim naknadama odnosno proširenjem obuhvata prava", predložila je.

"U zemljama koje ne isplaćuju naknade za bolovanje, vlade bi trebale razmotriti njezino uvođenje kako bi bolesni radnici odnosno odnosno njihovi njegovatelji mogli ostati kod kuće, ne strahujući od gubitka posla za vrijeme epidemije. "Vlade bi po njoj mogle ponuditi i privremena i ciljana kreditna jamstva kako bi podmirile kratkoročne potrebe za likvidnošću kompanija a regulatori i supervizori financijskih tržišta poticati produljenje rokova otplate postojećih kredita.

Gopinath predlaže i monetarne poticaje, poput sniženja ključnih kamatnih stopa i kupnje imovine. Takve bi mjere po njezinim riječima mogle ojačati povjerenje i poduprijeti financijska tržišta ako se pojave naznake značajnijeg smanjenja ponude kredita. Sniženje kamatnih stopa također bi ojačalo povjerenje ali će stvarno potaknuti gospodarstvo tek nakon što se normaliziraju uvjeti poslovanja, upozorila je.

Širi fiskalni poticaji također bi s vremenom mogli ublažiti posljedice epidemije, napominje Gopinath. "Široko bazirani fiskalni poticaji, usklađeni s raspoloživim fiskalnim prostorom, mogu potaknuti agregatnu potražnju ali će vjerojatno polučiti bolje rezultate kada se poslovanje počne normalizirati", ističe dužnosnica MMF-a.