c S
Dnevne novosti

Sektor digitalnih komunikacija s najviše prijava patenata u Europi u 2019. - EPO

13.03.2020 07:15 BERLIN, 12. ožujka 2020. (Hina/dpa), Sektor digitalnih komunikacija bilježio je u 2019. godini najveći skok prijava za registracijom patenata u Europi a među kompanijama prednjačio je kineski telekomunikacijski div Huawei, izvijestio je u četvrtak Europski ured za patente (EPO).
Prošla je godina bila rekordna po broju prijava patenata - ukupno 118 tisuću, istaknuli su u EPO-u.Najviše ih je podneseno na području digitalnih komunikacija, ukupno 14.175 odnosno 19,6 posto više nego u godini ranije, zahvaljujući uzletu tehnologije mobilnih mreža nove generacije 5G i umjetne inteligencije (AI), pokazuje EPO-v indeks.

Time je digitalni sektor pretekao medicinsku tehnologiju koja je bilježila gotovo stagnaciju s ukupno 13.833 prijave patenata. Europa, Kina i SAD činili su otprilike po četvrtinu patentnih prijava podnesenih EPO-u na području digitalnih komunikacija, pokazuje izvješće.

„Brz rast digitalnih tehnologija najupečatljiviji je trend u našem indeksu za 2019. godinu", konstatira predsjednik EPO-a Antonio Campinos.

"Važno je da se tvrtkama i istraživačima u Europi, koji žele zaštititi svoje izume, osigura ravnopravnost u odnosu na konkurenciju iz Azije i SAD-a, i da uspiju zadržati jaku poziciju na globalnom tehnološkom tržištu”, dodao je Campinos. Ukupno su prijave iz Kine poskočile 29,2 posto, a one iz Južne Koreje za 14,1 posto.

Broj prijava patenata iz SAD-a porastao je 5,5 posto.Među pojedinim zemljama najviše je prijava stiglo iz SAD-a, četvrtina ukupnog broja. Slijede Njemačka s udjelom od 15 posto, Japan s 12 posto, Kina sa sedam i Francuska sa šest posto.Hrvatska je u 2019. godini prijavila 19 patenata, pet više nego u godini ranije.

Čelno mjesto na ljestvici kompanija zauzeo je kineski telekomunikacijski div Huawei s 3.524 prijave. Na drugom i trećem mjestu našli su se južnokorejski Samsung i LG.