c S
Dnevne novosti

HGK: Marže trgovaca neće rasti, Vlada ograničila rast cijena određenih proizvoda

16.03.2020 07:25 ZAGREB, 15. ožujka 2020. (Hina) - Trgovci neće dizati marže, Vlada je ograničila rast cijena određenih proizvoda pa s tog aspekta kupci mogu biti mirni, a trgovci imaju dovoljno robnih zaliha za nekoliko tjedana stabilne opskrbe, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatske gospodarske komore (HKG). 
"Međutim, zadnju riječ u formiranju cijena imat će tržište, a s obzirom da je otežana proizvodnja i prijevoz određenih roba, ne može se isključiti da će cijene nekih proizvoda ipak rasti. Važno je da svi pokažemo solidarnost i poslujemo imajući u vidu širu društvenu sliku te da se 'lovci' na ekstra profite suzbiju odmah u korijenu“, rekao je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher, komentirajući moguće fluktuacije na tržištu zbog koronavirusa. 

Naglasio je i da trgovci imaju dovoljno robnih zaliha za nekoliko  tjedana stabilne opskrbe i kako se nada da će u tom roku i na razini Europske unije biti donesene mjere koje će prevenirati moguću krizu. Iz HGK podsjećaju da su vlasti u pojedinim zemljama, poput Italije i Singapura, odmah na početku širenja zaraze koronavirusom  kaznile trgovce koji su prodavali zaštitne maske i dezinficijense po 'napuhanim cijenama'. Takve mjere su urodile plodom jer cijene u Italiji ne samo da nisu rasle, nego su i povoljnije. Trgovci su pokazali odgovornost, a mnoge kompanije su iskoristile prigodu za dobar PR pa su kupcima dostupne brojne akcije preko kojih mogu dobiti besplatne knjige za čitanje ili gratis streaming pakete da skrate vrijeme koje moraju provesti u karanteni.
Povećan je pritisak na online prodaju pa tu dolazi do određenih tehničkih problema, ali oni se brzo rješavaju, naveo je Zaher.

Vlada RH donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena

Hrvatska Vlada u subotu je donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode s ciljem sprječavanja monopolističkog određivanja cijena.  Riječ je o osnovnim prehrambenim proizvodima, sredstvima za higijenu, zaštitnoj odjeći, medicinskim potrepštinama i slično.Među esencijalnim namirnicama su, primjerice, voda za piće, brašno, mlijeko, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba te voće i povrće, a u kontrolu cijena također su uključene potrepštine poput dječje hrane i pelena, deterdženata, dezinficijensa i zaštitne opreme. U nadležnosti ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta je da u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda, ograniči njihovu prodaju izvan zemlje, a odluka se odnosi na sve subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području Hrvatske, priopćeno je iz HGK.