c S
Dnevne novosti

Zakonskim izmjenama pojednostavljuje se rad stranih odvjetnika u Hrvatskoj

20.03.2020 07:30 ZAGREB, 19. ožujka 2020. (Hina) - Vlada je u srijedu u prvo saborsko čitanje uputila nacrt izmjenama i dopuna Zakona o odvjetništvu kojim se, po riječima ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, definira pružanje usluga odvjetnika iz drugih EU zemalja u Hrvatskoj.

Predloženim izmjenama stranim bi se odvjetnicima, u skladu s lanjskim planom liberalizacije tržišta, omogućuje pružanje pravnih usluga koje uključuju i savjetovanje o pravu Republike Hrvatske.

Osim toga predviđa se i ukidanje ograničenja mogućnosti osnivanja samo jednog ureda i uvodi mogućnost zasnivanja radnog odnosa jednog odvjetnika s drugim koji samostalno obavlja odvjetničku djelatnost kao poslodavcem te zajedničkim odvjetničkim uredom.

Nacrtom se predviđa i smanjivanje zahtjeva prilikom upisa u Imenik stranih odvjetnika, ukidaju se ograničenja prestanka obavljanja dužnosti za odvjetnike koji više od šest mjeseci bez opravdanog razloga ne obavljaju odvjetničku djelatnost, a preciznije se uređuje i način provjere znanja o hrvatskom pravu za strane odvjetnike.

Nacrtom se uvodi i mogućnost uporabe elektroničkog potpisa u poslovanju odvjetnika, navodi Ministarstvo pravosuđa.