c S
Dnevne novosti

Zgrada Sveučilišta u Zagrebu teško oštećena

24.03.2020 07:15 ZAGREB, 23. ožujka 2020. (Hina) - Zgrada Sveučilišta u Zagrebu, u kojoj se nalaze Rektorat i dio Pravnoga fakulteta, privremeno je neuporabljiva te je preporučen detaljni pregled radi utvrđivanja stanja nakon potresa koji je jučer pogodio Zagreb i okolicu, izvijestili su u ponedjeljak sa Sveučilišta.
Na temelju Izvješća o provedenom brzom pregledu, inicijalnoj ocjeni oštećenja i uporabljivosti zgrade Sveučilišta u Zagrebu, na lokaciji Trg Republike Hrvatske 14, u kojoj djeluju Rektorat Sveučilišta u Zagrebu i dio njegova Pravnoga fakulteta, građevina je privremeno neuporabljiva te je preporučen daljnji detaljni pregled radi utvrđivanja stanja nakon potresa koji je jučer pogodio Zagreb i okolicu, ističu sa Sveučilišta.

Tročlani ekspertni tim u Izvješću je naglasio kako u dvorištu zgrade postoji opasnost od padanja oštećenih dijelova dimnjaka i crijepa s krovišta, dok su u razizemlju (podrumu) vidljiva manja oštećenja u obliku pojave pukotina na oblogama zidova i stropova te lokalno odvajanje žbuke. Slično je stanje i u prizemlju zgrade, u kojem je došlo i do lokalnoga opadanja žbuke.

Sa Sveučilišta ističu da su veća oštećenja nastala na prvom i drugom katu zgrade (katovi na kojima djeluje Pravni fakultet) te da su uz pojavu pukotina i otpadanja žbuke na zidovima, lukovima, svodovima i stropovima, na dvama su katovima evidentirana i lokalna oštećenja konstrukcijskih elemenata. Glavno je stubište na drugom katu teško oštećeno te je djelomično odvojeno od ostatka zgrade, dok je zapadno stubište doživjelo manja oštećenja.

Na temelju mišljenja ekspertnoga tima, uz strogi nadzor i korištenje zaštitne opreme moguće je zaposlenicima omogućiti preuzimanje neophodnih stvari s prvoga i drugoga kata, bez nepotrebnog zadržavanja, te uz sprječavanje okupljanja većega broja ljudi u prizemlju zgrade. Prizemljem i podrumom moguće se koristiti samo uz strogo ograničenje zadržavanja u zonama u kojima postoji opasnost otpadanja žbuke.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i dekan Pravnoga fakulteta Igor Gliha, ističe se, u stalnom su kontaktu i suradnji s nadležnim institucijama i timovima zaduženima za rješavanje posljedica potresa.

Teško stradale i zgrade Medicinskog fakulteta

U potresu je teško stradao i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu čije su sve zgrade na Šalati, osim Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i zgrade Šalata 2, pretrpjele opsežna oštećenja te se, prema procjeni statičara, ne mogu koristiti, odgovorili su s Fakulteta na upit Hine. U te se zgrade ne može ulaziti niti se može održavati nastava. Svi su krovovi urušeni i trenutno se radi na sanaciji krovova koji se pokrivaju ceradama, a nastambe za životinje na Zavodima za fiziologiju i biologiju moraju se izmjestiti.

Teško je oštećen Zavod za anatomiju gdje su istočni i glavni ulaz zapečaćeni zbog opasnosti urušavanja, kao i zgrada Starog dekanata, gdje su Zavodi za biologiju, fiziologiju, histologiju i kemiju i biokemiju te Uprava fakulteta. Na zgradi Staroga dekanata krov je potpuno srušen, stubište je urušeno te je u nju zabranjen ulazak. U zgradi Novoga dekanata neupotrebljive su sve dvorane, kao i Središnja medicinska knjižnica, a izrazito velika oštećenja pretrpjeli su i Zavod za patologiju te Zgrada Šalata 4 u kojoj su studij sestrinstva i Klinika za dermatovenerologiju. Upotrebljiv je podrum u kojemu se nalazi Zavod za sudsku medicinu.

Na Školi narodnog zdravlja Andrija Štampa u Rockefellerovoj ulici oštećeni su nosivi zidovi i stepeništa pa se u zgradu može ući vrlo kratko, ali se u njoj ne smije boraviti niti se zadržavati do sanacije. S Medicinskog fakulteta navode da se trenutno saniraju krovišta na zgradama na Šalati te se spašavju nastambe za životinje i vrijedna oprema. Bez sanacije građevina na Medicinskom fakultetu, ističu, neće se moći održavati nastava i ispiti te će se vjerojatno, kada epidemiološka situacija vezano uz COVID 19 dopusti, morati naći drugi prostori za održavanje nastave i ispita, kao i za održavanje prijemnoga ispita za studij medicine.