c S
Dnevne novosti

HBOR predstavio mjere za ublažavanje posljedica koronavirusa

25.03.2020 07:17 ZAGREB, 24. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu razvitak (HBOR) izvijestila je u utorak o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica koronavirusa, koje uključuju uvođenje moratorija, reprogramiranje postojećih kreditnih obveza prema HBOR-u te odobrenje novih povoljnih kredita za likvidnost. 
"HBOR će provoditi nove mjere u cilju očuvanja razine gospodarske aktivnosti, likvidnosti gospodarskih subjekata te najvažnije, očuvanja radnih mjesta. Stoga će poduzetnicima biti omogućeno uvođenje moratorija te reprogramiranje postojećih kreditnih obveza prema HBOR-u, ali i odobrenje novih povoljnih kredita za likvidnost u suradnji s poslovnim bankama", stoji u priopćenju HBOR-a.

Iz državne razvojne banke kažu i da će se, kako bi se osiguralo lakše odobrenje povoljnih kredita za likvidnost u suradnji s poslovnim bankama, za kredite izvoznicima i turističkom sektoru osigurati potrebna jamstva u obliku portfeljnih polica osiguranja, to jest garancija. Navedene mjere koje će poduzeti HBOR je detaljnije predstavio u četiri točke.

HBOR će tako, kao prvu mjeru, svim svojim klijentima omogućiti moratorij u trajanju od tri mjeseca na obveze dospjele nakon 29. veljače ove godine, a ako negativan utjecaj koronavirusa na gospodarstvo potraje dulje, postoji mogućnost produljenja trajanja moratorija. Klijenti za vrijeme trajanja moratorija neće biti u obvezi plaćati glavnicu, kamate i naknade, a dospjele obveze će nakon završetka moratorija moći beskamatno otplaćivati u 12 mjesečnih rata.S klijentima kojima krajnji rok otplate kredita završava unutar tog razdoblja, način otplate individualno će se regulirati, napominju iz HBOR-a.Dodaju i da se ova mjera primjenjuje na sve klijente HBOR-a, neovisno o tome je li im kredit odobren izravno ili putem poslovnih banaka. 

Druga mjera odnosi se na mogućnost reprogramiranja postojećih kreditnih obveza korisnicima HBOR-ovih kredita, uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita.Sa svakim klijentom individualno će se dogovarati reprogramiranje obveza sukladno njegovom otplatnom potencijalu, ova mjera će također biti na raspolaganju svim korisnicima kredita, a zahtjev za reprogram predavati će se poslovnoj banci ili HBOR-u, ovisno o načinu odobrenja postojećeg kredita. 

Novi krediti za likvidnosti 

Tu su i novi krediti za likvidnost, koje će HBOR poduzetnicima odobravati u suradnji s poslovnim bankama.Krediti će se odobravati uz povoljnu kamatnu stopu, a sredstva će biti namijenjena financiranju osnovnih troškova poslovanja tzv. hladnom pogonu, kažu iz HBOR-a te dodaju da će se poduzetnici sa zahtjevima za nove kredite za likvidnost moći javiti poslovnoj banci koja će u suradnji s HBOR-om odobravati sredstva. Naposljetku, jedna mjera se odnosi i police osiguranja (garancije) kao kolateral za odobrenje kredita. HBOR će tako, u ime i za račun RH, odobravati portfeljne police osiguranja poslovnim bankama i HBOR-u, a one će se koristiti kao kolateral za nove kredite za likvidnost odobrene izvoznicima.

Kako je već navedeno, HBOR je kao novu mjeru omogućio i izvoznicima iz turističkog sektora da koriste ovu pogodnost, a taj način osiguranja uskoro će moći koristiti i posredni izvoznici (dobavljači izvoznika)."Police osiguranja (garancije) će poduzetnicima omogućiti jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost uz manje zahtjeve za instrumentima osiguranja", poručuju iz HBOR-a. Dodaju i da će o svim detaljima provedbe ovih mjera, potrebnoj dokumentaciji i načinu odobrenja, poduzetnici biti obaviješteni nakon usklađivanja svih tehničkih preduvjeta koji će se provesti u najkraćem mogućem roku. Također, u suradnji s ostalim domaćim i inozemnim institucijama, HBOR aktivno radi i na donošenju drugih mjera, ističu iz HBOR-a.