c S
Dnevne novosti

Butković ne očekuje zlouporabe zbog dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama

27.03.2020 07:15 ZAGREB, 26. ožujka 2020. (Hina) - Dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama u smjeru osiguranja podataka o lokaciji terminalne opreme korisnika tj. mobitela ne bi trebalo doći do nikakvih zlouporaba, već je to predloženo zbog izvanrednih okolnosti pandemije, izjavio je u četvrtak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
Odgovarajući na upit novinara da komentira raspravu u saboru o dopunama toga zakona te strahuje li od zlouporabe, ministar Butković je nakon sjednice vlade objasnio da se s time krenulo zbog izvanredne situacije oko koronavirusa. "Činjenica je da se neki naši sugrađani nisu držali samoizolacije i time želimo pomoći da se epidemija u Hrvatskoj zaustavi što prije. U tom smislu se išlo i u te dopune zakona, kojima se definira da se određene osobe uz, naravno, njihovu privolu, kontrolira pridržavaju li se samoizolacije ili ne", odgovorio je Butković.

Tu nema nikakve zlouporabe, smatra te dodaje da to nije prvi puta da tako nešto rade države u svijetu i Europi. Pojasnio je i da se to radi samo u izvanrednim okolnostima, što piše i u prijedlogu dopune zakona, kao i da te okolnosti isključivo propisuje i 'diktira' ministar zdravstva.

Na upit je li vidio amandman SDP-a na te dopune, rekao je da će u Vladi danas još u toku dana raspraviti o tome.SDP, naime, traži da se dopune Zakona o elektroničkoj komunikaciji donesu dvotrećinskom većinom, a bez vremenskog ograničenja praćenja, bez jasnog definiranja da se prati samo ljude koji trebaju biti u samoizolaciji, bez da ih se o tome obavijesti, bez poništavanja podataka o praćenju kad ta mjera prođe i bez parlamentarnog nadzora, prijedlog im je neprihvatljiv.

Butković je, odgovarajući na upit novinara, kazao da je u samom prijedlogu dopune sadržana odredba da je primjena toga ograničena na vrijeme epidemije, dok je u vezi zahtjeva da se o tome odlučuje dvotrećinskom većinom rekao da ne može komentirati navode oporbe, dok ne budu imali usuglašene stavove sa Ustavnim sudom o čemu će komunicirati na vrijeme.

Prema predloženim dopunama tog zakona, koji je Vlada u Hrvatski sabor poslala na hitno donošenje, po nalogu ministra zdravstva u iznimnim okolnostima telekom operatori bili bi obvezni osigurati podatke o lokaciji bez prometnih podataka, pri čemu ti podaci označavaju zemljopisni položaj terminalne opreme korisnika. "Podaci o lokaciji pritom označavaju sve podatke obrađene u elektroničkoj komunikacijskoj mreži ili putem elektroničke komunikacijske usluge, a koji označavaju zemljopisni položaj terminalne opreme korisnika.

Kako i na koji način će se koristiti i obrađivati ovi podaci od strane tijela nadležnog za poslove civilne zaštite, ovisi o nalogu nadležnog ministra, te se za detalje oko provedbe i načina postupanja treba obratiti nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kao i spomenutim tijelima", kažu u HAKOM-u. Na pitanje oko zaštita podataka i GDPR-a s obzirom na dopune tog zakona, kažu da, iako HAKOM nije nadležan za tumačenja propisa o zaštiti osobnih podataka, ipak navode kako je u obrazloženju teksta prijedloga zakona navedeno da je prijedlog zakona usklađen s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).