c S
Dnevne novosti

Zahtjev za 3.250 kuna dosad za 170 tisuća radnika

27.03.2020 07:26 ZAGREB, 26. ožujka 2020. (Hina) - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović rekao je u četvrtak da je do sada 29 tisuća poslodavaca poslalo zahtjev za potporu od 3.250 kuna i to za ukupno 170.000 radnika, te da su su u srijedu počele prve isplate.

Pristiže veliki broj prijava, kazao je Aladrović, dodavši da je sada u u pitanju kako to operacionalizirati. Istaknuo je i da su u srijedu počele prve isplate, podsjetivši da su mjere na snazi od ponedjeljka "Tehnička provedba ide bez problema, a očekujemo da se to i nastavi", rekao je i dodao da je za mjeru osigurano dovoljno sredstava u državnom proračunu.

Rekao je da je smisao naknade od 3.250 kuna poslodavcima u teškoćama po zaposleniku očuvanje radnih mjesta.Rekao je da ga ne bi iznenadilo da broj korisnika potpore bude i veći od 400 tisuća. Što se tiče nagađanja o izmjenama radnog zakonodavstva kako bi ga se prilagodilo trenutnim okolnostima, kaže da se neće ići na izmjene bez konzultacija sa socijalnim partnerima. 

Na pitanje je li pošteno da situacija padne na leđa privatnih poduzetnika, odnosno onih koji rade za privatne poduzetnike te razmišlja li se o smanjenju plaća u državnom i javnom sektoru, odgovorio je da je u ovom trenutku iznimno bitna odgovornost i solidarnost. "Ako gledamo solidarnost ona po svojoj definiciji obuhvaća sve , tako da ćemo na neki način svi morati snositi troškove , odnosno utjecaj ove krize ", zaključio je Aladrović.