c S
Dnevne novosti

Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 milijardi kuna

06.04.2020 07:15 ZAGREB, 5. travnja 2020. (Hina) - Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 milijardi kuna, novca na tržištu ima, no pitanje je pod kojim će se uvjetima realizirati nova zaduženja, piše u nedjelju Večernji list.
Ministarstvo financija pribavilo je prvih šest od 65 milijardi kuna, koliko će iduća tri mjeseca država morati posuditi za funkcioniranje hladnog pogona, otplatu 20 milijardi kuna starog duga te pokriće osnovnih troškova: plaća, mirovina, socijalnih davanja, pojačanih izdataka u zdravstvu i ostalim javnim službama koje se nalaze na prvoj liniji obrane od koronavirusa, navod dnevnik.

Ministar financija Zdravko Marić u intervjuu za Večernji list kazao je da tih 65 milijardi kuna predstavlja 45 posto planiranog državnog proračuna za ovu godinu. Golem je to novac koji će se najprije tražiti na domaćem tržištu, kod banaka te mirovinskih i investicijskih fondova. Tek nakon toga Hrvatska će pokušati svoje papire ponuditi i na međunarodnom tržištu, gdje se očekuje neviđena gužva. 

Svoj prvi “korona” kreditni aranžman RH dogovara s domaćim bankama i poslužit će za isplatu travanjskih plaća i mirovina.Premda su se neki šokirali brojkom od 65 mlrd. kuna, kolike će biti tromjesečne državne potrebe za zaduženjem, analitičara Ekonomskog instituta u Zagrebu Željko Lovrinčević veli da ta brojka nije konačna te da joj treba pribrojiti još 10-ak milijardi, koliko će se morati zadužiti lokalne jedinice i javna poduzeća.

Rupa će, dakle, biti teška deset milijardi eura samo za tri iduća mjeseca, od čega RH može računati na nešto više od jedne milijarde eura iz europskih fondova.No, nove financijske potrebe države težit će 75 milijardi kuna samo u optimističnom scenariju da će blokada gospodarstva trajati najdulje tri mjeseca, donosi Večernji list.