c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio predložene izmjene turističkih zakona

06.04.2020 07:10 ZAGREB, 3. travnja 2020. (Hina) - Saborski zastupnici raspravili su u petak izmjene i dopune turističkih zakona koje predložila Vlada radi financijskog rasterećenja turističkog sektora koje su vladajući hvalili dok oporba smatra kako neće imati većeg učinka osim na turističke zajednice.
Riječ je dopunama zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, turističkoj pristojbi, pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti, a zastupnicima ih je pojasnio ministar turizma Gari Capelli. 

Najvažnijom izmjenom u Zakonu o pružanju usluga u turizmu Cappeli je izdvojio onu za putničke agencije, odnosno vezanu uz raskid ugovora o putovanju u paket aranžmanu u uvjetima posebnih okolnosti zbog nerealiziranog putovanja. Naime, putničke agencije u toj situaciji umjesto povrata novca mogu nuditi vaučere koji će biti osigurani policom osiguranja, čime su zaštićena prava potrošača. 

Dopunama i izmjenama Zakona o turističkim zajednicama (TZ) i promicanju hrvatskog turizma vodilo se računa o likvidnosti i očuvanju radnih mjesta, zbog čega se propisuje mogućnost zaduživanja TZ-ova, naglasio je Capelli.

U vezi s turističkom pristojbom podsjetio je i da su već Vladinim mjerama iz prvog kruga privatni iznajmljivači smještaja i OPG-ove, koji tu pristojbu plaćaju u paušalu, oslobodili plaćanja te pristojbe za prvih šest mjeseci ove godine i tako ih rasteretili za 164 milijuna kuna.

U raspravi Gordan Maras (klub SDP-a) istaknuo je kako turističkom sektoru i iznajmljivačima, mikro, malim i srednjim poduzetnicima treba poslati poruku kako preživjeti krizu. Vrlo je važno osmisliti mjere koje će omogućiti održavanje turističkog sektora do iduće turističke sezone sljedeće godine, naglasio je Maras. Ocijenio je kako predloženi turistički zakoni neće imati većeg utjecaj na turistički sektor osim na  turističke zajednice. Izrazio je očekivanje da će se nastala kriza iskoristiti za reviziju i potpuno ukidanje nekih parafiskalnih nameta kako bi cjelokupno gospodarstvo, kada završi kriza, moglo snažno krenuti naprijed. 

Arsen Bauk (SDP) predložio je da se jedinicama lokalne samouprave - turističkim središtima koje su uložile sredstva u građevinske radove (radi unaprijeđenja komunalne infrastrukture), a trebali su biti dovršeni od 31. svibnja, omogući dobivanje kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za njihovo plaćanje. U suprotnom bi zbog krize izazvane koronavirusom i izostanka očekivanih prihoda mogli biti ovršeni, upozorio je Bauk. Također je predložio da se tim jedinicama lokalne samouprave omogući plaćanje električne energije za javnu rasvjetu po povlaštenoj cijeni.

Anka Mrak Taritaš (klub Glasa) istaknula je u raspravi kako će njihova potpora tim zakonskim prijedlozima ovisiti o prihvaćanju njihovih amandmana koje će predložiti. Oporba smo, ali smo razumni i i mislimo da dobre odluke treba podržati kako bi se smanjile štete u turističkom sektoru, dodala je.

Anton Kliman (Klub HDZ-a) najavio je potporu predloženim izmjenama i dopunama turističkih zakona te pohvalio Vladine napore i predložene mjere za krizu čije je razmjere teško sagledati.

Branka Juričev Martinčev (HDZ) Vladine je mjere ocijenila dobrim, poticajnim i primjerenim trenutku. Sabor je završio ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavlja u ponedjeljak.