c S
Dnevne novosti

Izmijenjen Zakon o lokalnim izborima, oporba tvrdi da je trebala dvotrećinska većina

08.04.2020 07:05 ZAGREB, 7. travnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor izmijenio je u utorak Zakon o lokalnim izborima te tako i formalno stvorio uvjete da se, zbog pandemije koronavirusa, odgode prijevremeni izbori u Orahovici i općini Otok raspisani za 19. travnja, a oporba je tvrdila da je za to trebala dvotrećinska većina.
Orahovica i općina Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebali su prijevremeno birati svoje gradsko, odnosno općinsko vijeće, jer nisu donijeli proračune za ovu godinu. Vlada je te izbore raspisala prije pandemije koronavirusa, da bi se izbori odgodili trebalo je utvrditi zakonsku osnovu, dakle izmijeniti spomenuti Zakon.

Tim izmjenama, Vlada, u slučaju nastupanja posebnih okolnosti, ima ovlast odgoditi raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora, te izvan snage staviti odluku kojom su izbori raspisani, dok posebne okolnosti ne prestanu.Takve okolnosti podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje trenutačno ugrožava pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva te imovinu veće vrijednosti. 

Prema važećem zakonu, članovi raspuštenih predstavničkih tijela, dakle vijeća i skupština, prijevremeno su se birali u roku 90 dana od dana raspuštanja. Sada je propisano da se, ako nastupe posebne okolnosti, biraju po njihovu prestanku, a najkasnije u roku 90 dana od prestanka posebnih okolnosti. Od potrebnih 76, za izmjene Zakona o lokalnim izborima, glasovalo je 90 zastupnika, 40 ih je bilo protiv. Za izglasavanje nam treba natpolovična većina, 76 glasova, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Oporba, konkretno SDP i Most, ustrajavaju da izmjene treba donijeti dvotrećinskom većinom, dakle glasovima 101 zastupnika. U konkretnom slučaju umanjuje se biračko i pravo na lokalnu samoupravu, o tome bi trebalo odlučivati dvotrećinskom većinom, rekao je Peđa Grbin (SDP) s kojim se suglasio Nikola Grmoja (Most).

Prekršeni su saborski Poslovnik i hrvatski Ustav, kazao je Grmoja koji je nezadovoljan i što nije prošao Mostov zaključak da Sabor obveže Vladu da žurno pripremi izmjene izbornih zakona i omogući dopisno i elektronsko glasovanje. Jandroković je odbacio njihove tvrdnje. Znate kako ćete zaštiti svoja zastupnička prava ako smatrate da nisam dobro protumačio Poslovnik, uzvratio je Grmoji i Grbinu.   

Sabor je jednoglasno potvrdio ugovore između hrvatske i vlade Sjedinjenih Država o uzajamnoj pravnoj pomoći i o izručenju. Kristijana Keveševića jednoglasno je imenovao zamjenikom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.