c S
Dnevne novosti

Amnesty International kritizira karantenu za romska naselja u Bugarskoj i Slovačkoj

22.04.2020 07:05 SOFIJA, 21. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Amnesty International kritizirao je u utorak Bugarsku i Slovačku zbog uvođenja karantene za romska naselja što bi, kako navodi, moglo predstavljati kršenje ljudskih prava i diskriminaciju.

Kontrolne točke uvedene su u četvrtak u dvije, većinski romske četvrti u Sofiji, nakon što je 10 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno u tom području. Romi tvrde da su mjere diskriminatorne, budući da su restrikcije blaže u ostalim dijelovima Sofije.

Nekoliko drugih bugarskih gradova također je uvelo karantenu za predjele u kojima žive Romi, dok je Slovačka izolirala nekoliko romskih naselja u istočnom dijelu zemlje, nakon što je povrđeno više slučajeva zaraze koronavirusom.Amnesty International naveo je kako je "ozbiljno zabrinut zbog implementacije mjera karantene" u dvije zemlje EU-a."

Amnesty International smatra te poteze kršenjem ljudskih prava, osim ako vlada može opravdati te poteze kao zakonite mjere koje imaju legitiman cilj i proporcionalne su tom cilju te ako nisu diskriminatorne", navodi se. Takve mjere mogu "predstavljati diskriminaciju", tvrdi Amnesty International.

Sofija je prethodno odbacivala optužbe za diskriminaciju te tvrdi da je cilj mjere sprječavanje širenja zaraze i spašavanje ljudskih života.

Slovačke vlasti prethodno su rekle da je cilj zatvaranja nekoliko naselja na istoku zemlje zaštita stanovnika unutar tih područja, kao i ljudi izvan njih.