c S
Dnevne novosti

U Francuskoj polovina radnika u privatnom sektoru pogođena posljedicama pandemije

22.04.2020 07:00 PARIZ, 21. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Približno 9,6 milijuna francuskih radnika, gotovo polovina zaposlenih u privatnom sektoru, privremeno je ostalo bez posla ili radi skraćeno zbog epidemije Covida-19, objavila je ministrica rada Muriel Penicaud.
Penicaud je u razgovoru za jednu radio postaju izjavila kako potiče kompanije koje su privremeno obustavile rad da ponovno pokrenu poslovanje ako mogu provesti službene smjernice o higijeni i sigurnosne mjere.

Francuska je sredinom ožujka naložila zatvaranje svih pružatelja ugostiteljskih usluga čije poslovnje nije nužno u razdoblju karantene, uključujući sve kafiće, barove i restorane. No, za razliku od nekih zemalja nikad nije uvela ograničenja za poslovanja u segmentu industrije i ostalih uslužnih sektora dokle god postupaju u skladu s propisima o higijeni.

"Cilj je omogućiti ponovno pokretanje poslovanja uz zaštitu radnika, a i da kompanije budu sigurne da mogu omogućiti njihov rad uz zaštitu", rekla je Penicaud. Opovrgnula je da je inspektorima rada sugerirano da budu blagi prema poslodavcima, istaknuvši kako je trenutno 30 kompanija upozoreno da poboljšaju higijenske mjere u roku od par dana jer će u protivnom biti zatvorene.

Najveća žrtva francuskih pravila o sigurnosti je tvrtka Amazon, koja je prošloga tjedna prema nalogu suda zaustavila aktivnosti u svojim skladištima u Francuskoj, premda je  tvrdila da su njezine mjere zaštite zaposlenika primjerene.Ministrica je poručila da će francuske mjere za privremeno otpuštene, prema kojima država radnicima isplaćuje naknadu u visini 84 posto njihove neto plaće, ostati na snazi i nakon 11. svibnja, kada bi se prema najavama predsjednika Emmanuela Macrona mjere o karanteni trebale početi postupno ublažavati. "Nećemo 11. svibnja prestati s mjerama za privremeno otpuštene, jer bi to izazvalo kaos", poručila je ministrica.