c S
Dnevne novosti

Von der Leyen najavila novi prijedlog proračuna, znatno veći od svih dosad

24.04.2020 07:00 BRUXELLES, 23. travnja 2020. (Hina) - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak da će Komisija predložiti novi višegodišnji proračun koji će biti znatno veći od dosadašnjih jer je to ključni instrument za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa. 
"Moramo povećati moć proračuna kako bi mogao potaknuti potrebne investicije u cijeloj Europskoj uniji. Prema našim sadašnjim procjenama, mislimo da će trebati oko 2 posto bruto nacionalnog dohotka u prve dvije, tri godine, umjesto sadašnjih 1,2 posto", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon virtualnog samita na kojem su čelnici razgovarali o tome kako pokrenuti gospodarstvo, koje će ove godine zbog pandemije zabilježiti velike gubitke.

Von der Leyen je rekla da će ključni instrument za oporavak biti povezan sa sljedećim Višegodišnjim financijskim okvirom (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027 godine, koji će biti znatno veći od dosadašnjih. Komisija bi trebala predložiti novi VFO do 6. svibnja.Čelnici zemalja članica EU-a zadužili su u četvrtak Europsku komisiju da hitno pripremi plan za financiranje oporavka europskog gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel."Zatražili smo od Komisije da analizira točne potrebe i objavi prijedlog koji je razmjeran izazovu s kojim se suočavamo", rekao je Michel na konferenciji za novinare.

Čelnici su također podržali paket težak 540 milijadi eura koji su prije dva tjedna dogovorili ministri financija. Riječ je o kratkoročim mjerama za suočavanje s pandemijom, koje uključuju kreditnu liniju Europskog stabilizacijskog mehanizma u visini od 240 mlijardi eura, jamstveni fond Europske investicijske banke do 200 milijardi i program potpore za skraćeno radno vrijeme SURE, 100 milijardi eura. Taj paket bi trebao postati operativan 1. lipnja, rekao je Michel.