c S
Dnevne novosti

Sabor: Raspravljeno Izvješće o radu Vijeća za praćenje suzbijanja korupcije

27.04.2020 07:05 ZAGREB, 24. travnja 2020. (Hina) - Saborski zastupnici u petak su razmotrili i uglavnom poduprli Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije od 15. rujna 2018. do 15. srpnja 2019., po kojem je spremnost za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj u laganom padu.
Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala za 2018. pokazuje pad Hrvatske za bod i tri mjesta u odnosu prema 2017. te je s 48 bodova na 60. mjestu među 180 država i svrstava je među korumpirane zemlje.Ante Babić (Klub HDZ-a) najavio je potporu Izvješću, istaknuvši kako je korupcija globalni problem i da je pitanje korupcije pitanje čistoće jedne nacije, a ogleda se u borbi protiv podmićivanja, nepotizma, pogodovanja. Nacionalno vijeće treba pratiti i provedbu akcijskog plana te inzistirati na institucionalnim rješenjima i zakonskoj regulativi. Korupciju treba prokazivati i sankcinirati kako bi se poslala snažna poruka da se ne isplati, poručio je Babić. 

Potporu Izvješću najavio je Saša Đujić (Klub SDP-a), podsjetivši na "napad vladajućih" na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa vezano uz let u Helsinki Vladinih i HDZ-ovih dužnosnika kojima se Povjerenstvu željelo, kako je rekao, "začepiti usta". Kad mislite da ne može gore, HDZ pokaže da može jer je država talac odnosa i kadroviranja, ustvrdio je Đujić.

Nenad Stazić  (SDP) upozorio je na problem političke korupcije međusobnim pogodovanjem članova iste stranke kojim nanose štetu javnom interesu imenjući na važne dužnosti nesposobne stranačke kadrove. U tom je smislu spomenuo glavnoga državnog inspektora Andriju Mikulića, koji zatvara lokale onih koji pokušavaju raditi, a ne sankcionira preprodavača zaštitnih maski i dezinficijensa po višestruko većim cijenama, te ministricu obitelji, demografije, socijalne politike i mladih Vesnu Bedeković, koja, kako je rekao, nema pojma o svojem resoru. Pozvao je premijera da - kad je već smijenio 14 ministara - smijeni i nju kako bi se zaštitili ljudi u staračkim domovima te ravnatelja splitskog doma za starije Ivana Škaričića, također stranačkog kadra.

Gordan Maras (SDP) također se osvrnuo na  glavnoga državnog inspektora Andriju Mikulića, koji je, kako je rekao, zbrinuo suprugu na direktorskom mjestu u državnoj tvrtki za 16 do 17 tisuća kuna plaće nakon što je diplomirala u 47. godini. Ustvrdio je kako HDZ drži (gradonačelnika) Milana Bandića na vlasti i držat će mu "štangu" dok god od njega bude imao koristi. 

Goran Beus Richembergh (Glas) rekao je kako je korupcija najmučnija tema, osim one o nestalima iz Domovinskog rata, no ovdje je nestao obraz i vjera u vlastiti državu koja treba štititi ono što je zajedničko. Jednaka pravila bi trebala vrijediti za sve i ne mogu neki s pozicije sile prisvajati nešto što je zajedničko kako bi sebi priskrbio nepripadajuću korist. Ustvrdio je kako je korupcija integrativni faktor u državi od vrha do dna i na najsofisticiranije načine od najmanjih općina do velikih gradova. "Divim se kako Hrvatska uopće stoji na nogama", rekao je Beus Richembergh.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) smatra kako se ništa nije učinilo te je rekao kako odavno nije vidio bizarniji izvještaj koji stvara dojam da se bori protiv korupcije. Ustvrdio je kako su partitokracija i politička korupcija uništili Hrvatsku te da vladavina političkih struktura opstaje na kapilarnoj korupciji. Drži da stranka na vlasti na temelju straha od koronavirusa ostvaruje političke probitke.

Damjan Vucelić (Živi zid) ustvrdio je da su HDZ i SDP od Hrvatske stvorili koruptivnu kleptokraciju u kojoj kriminalci nadziru kriminalce te da su Vlada i njezini sateliti prožeti korupcijom i kriminalom. Članove Nacionalnog vijeća nazvao je korumpiranima pa mu je predsjedatelj - potpredsjednik Sabora Željko Reiner izrekao opomenu uputivši ga da - ako ima kakva saznaja - to prijavi. Reagirao je i predsjednik Vijeća Željko Jovanović poručivši Vuceliću da ne napada neargumentirano.

Ocjenjujući da je Hrvatska žarište europske korupcije, Nikola Grmoja (Most) nazvao je Vladu Andreja Plenkovića najkorumpiranijom u Europskoj uniji. Upozorio je kako su pokazatelji o korupciji u Hrvatskoj svake godine sve gori iako vladajući "nastoje umanjiti njihov značaj". "Plenkovićevi i Bandićevi žetončići, zapošljavanje po stranačkoj liniji samo su dio toga", rekao je Grmoja. Upozorio je i na slučaj zviždača Damira Sabljaka, koji, unatoč sudskoj presudi, nije vraćen na posao u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović rekao je kako je Vlada dala potporu Izvješću te kako je GRECO preporučio dodatno jačanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u smislu davanja ovlasti kako bi u slučajevima kršenja zakona mogao poništiti odluku koju je dužnosnik donio stavljajući svoj interes ispred javnog. Zauzeo se za donošenje etičkog kodeksa za saborske zastupnike te je najavio da će inzistirati da se riješi slučaj zviždača Damira Sabljaka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i kod pravobranitelja prava na pristup informacijama.Sabor nastavlja rad u srijedu, 29. travnja.