c S
Dnevne novosti

Izraelski Visoki sud suspendirao praćenje mobitela građana zbog koronavirusa

28.04.2020 07:05 TEL AVIV, 27. travnja 2020. (Hina/dpa) - Izraelski Visoki sud naložio je da izraelska tajna služba Shin Bet, zadužena za zaštitu domovinske sigurnosti, mora prestati pratiti mobitele građana zaraženih novim koronavirusom dok se ne donese zakon koji će to dopustiti.
Zakon bi trebao biti donesen „u roku od najviše nekoliko tjedana”, navodi sud. Praćenje građana mora prestati od četvrtka, odlučio je sud. Praćenje građana odobreno je sredinom ožujka izvanrednom uredbom kabineta tehničkog premijera Benjamina Netanyahua. U to vrijeme, bili su ispunjeni kriteriji za angažiranje Shin Beta u svrhe izvan strogo sigurnosnih, objasnila je predsjednica Vrhovnog suda Esther Hayut, uključujući „zaštitu i promicanje vitalnih nacionalnih interesa”.

Ali ozbiljan udarac ustavnom pravu na privatnost „ne smije se olako shvaćati”, istaknula je.Ako vlada koristi Shin Bet za nadzor građana koji ne planiraju nanijeti štetu državi, i to bez njihova pristanka, to „izaziva ozbiljne poteškoće”, upozorila je.Mora se pronaći odgovarajuću alternativu koja poštuje pravo na privatnost što je prije moguće, odlučila je.Shin Bet je pratio mobitele zaraženih novim koronavirusom kako bi utvrdio s kime su bili u kontaktu prije nego im je postavljena dijagnoza.

Ravnatelj Shin Beta Nadav Argaman rekao je da je svjestan da je praćenje građana izvan okvira „tekućih protuobavještajnih djelatnosti” agencije.Obećao je da su uspostavljeni „kontrolni mehanizmi” i da će se time baviti ograničena skupina agenata. Glavni državni odvjetnik Avichai Mandelblit odobrio je privremeno angažiranje Shin Beta u te svrhe, u cilju zaštite ljudskih života.