c S
Dnevne novosti

Aladrović: Odbijeno oko 3,5 tisuće tvrtki za korištenje mjere očuvanja radnih mjesta

30.04.2020 07:20 ZAGREB, 29. travnja 2020. (Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu da je za 3,5 tisuće tvrtki odbijen zahtjev za korištenje potpore HZZ-a za očuvanje radnih mjesta .
"Postoji razlika od 10 tisuća između onih koji su se prijavili za potpore i onih koji su konzumirali mjere. Od toga, oko 6,5 tisuća je bilo onih koji su postavili dva ili više zahtjeva, dok je oko 3,5 tisuća zahtjeva odbijeno. Dakle, postoje tvrtke koje su se prijavile na mjere a našom analizom je utvrđeno da ne ispunjavaju kriterije", izjavio je Aladrović na konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), kojoj je na početku prisustvavao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Konferencija je održana povodom predstavljanja rezultata provedbe mjere potpore za poduzetnike u djelatnostima pogođenima koronavirusom, kao i objave liste korisnika potpore za ožujak.

Naime, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u srijedu na svojim internetskim stranicama popis korisnika potpore očuvanje radnih mjesta za ožujak, koji pokazuje da je potporu po zaposlenom dobilo 83.955 poslodavaca. Mjera potpore u visini minimalne plaće, od 3.250 kuna neto, uz pripadajuće poreze i doprinose, odnosi se na 484.992 zaposlenih, a ukupno je isplaćeno 1,55 milijardi kuna. Od gotovo 84 tisuće potpora za poslodavce, velika većina, 77 tisuća ili 92 posto otpada na mikropoduzetnike, to jest tvrtke do 10 zaposlenih, kojima je za gotovo 195 tisuća radnika isplaćeno 621,3 milijuna kuna.

Nadalje, mjeru je koristilo 5.867 malih poduzetnika, odnosno tvrtki od 11 do 50 zaposlenih, za gotovo 121,5 tisuća radnika, a ukupno im je isplaćeno 390,3 milijuna kuna. Na srednje poduzetnike, koji zapošljavaju između 51 i 250 radnika, otpada 889 potpora, vrijednosti gotovo 294 milijuna kuna, a odnose se na ukupno 92 tisuće radnika. Naposljetku, mjeru je koristilo i 145 velikih poduzetnika za ukupno 76,9 tisuća radnika, pri čemu vrijednost isplaćenih sredstava doseže 245,9 milijuna kuna.

Aladrović: U travnju očekujemo povećani broj zahtjeva

Aladrović je izjavio da za travanj očekuju nešto veći broj prijava za potpore, s obzirom da je taj mjesec gotovo u cijelosti bio "ekonomski narušen", a nemogućnost poslovne aktivnosti kod određenih poslodavaca je bila iznimno velika. Za svibanj se još rade procjene, a broj prijava ovisi i o tome koliko će dosadašnje aktivnosti i mjere polučiti uspjeha, dodao je. Podsjeća da je korištenje mjere potpore za očuvanje radnih mjesta predviđeno za plaće za ožujak, travanj i svibanj te napominje da je u ovom trenutku ne planiraju produžavati. No, navodi i da prate događanja u gospodarstvu te su spremni brzo reagirati na sve izazove, pa tako i evenutalno, ukoliko će biti potrebno, donijeti neke mjere pomoći.

Ocijenio je i da je mjera uspjela jer Hrvatska, kada se uspoređuje s drugim zemljama, nije imala značajnije povećanje nezaposlenih.Podsjetio je da se za travanj i svibanj iznos potpore po radnom mjestu povećava na četiri tisuće kuna neto, također uz pripadajuće doprinose, pri čemu napominje da u iznose potpora nisu uračunati iznosi doprinosa, već samo direktne doznake od HZZ-a. Po njegovim riječima, cilj objave popisa poslodavaca osiguranje je transparentnosti korištenja javnog novca koji dolazi ili iz Europskog socijalnog fonda ili državnog proračuna.

Poručuje da će se kontinuirano provoditi kontrola trošenja javnog novca i ovih potpora te da će one naposljetku i imati smisao za koje su dizajnirane, a to je očuvanje radnih mjesta i spašavanje gospodarstva.U kontroli same provedbe mjere postoji mogućnost da se pojavi i određen broj poduzetnika koji će možda biti u obavezi vratiti dio novca, ukoliko dokumentacija nije pravovaljana ili novac nije propisno iskorišten, ističe Aladrović.

U svibnju dodatne mjere

Ministar je siguran da će se u svibnju donijeti nadogradnje paketa mjera koje je Vlada već usvojila, a o tome se unutar Vlade intenzivno razgovara. "Zasigurno ćemo predložiti dodatne mjere koje će na određeni način smanjiti efekte ove krize i ojačati stabilnost hrvatskog gospodarstva", izjavio je Aladrović, dodajući da vjeruje da će one biti predstavljene u prvoj polovici nadolazećeg mjeseca. Kaže i da kod pojedinih poslodavaca iz različitih sektora postoje signali da su problemi u koje su upali početkom krize bili kratkotrajnog karaktera te već najavljuju izlazak iz potpornih mjera. No, dodaje da je u ovom trenutku teško govoriti o konkretnim brojkama.