c S
Dnevne novosti

Američki Vrhovni sud održao prvo ročište putem telekonferencije

05.05.2020 07:15 WASHINGTON, 4. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Američki Vrhovni sud u ponedjeljak je prvi put održao ročište putem telekonferencije u jeku pandemije koronavirusa i to u sporu oko zaštitnog znaka između američkog Ureda za patente i popularne web stranice Booking.com za rezervaciju hotelskog smještaja. 
Devetero sudaca održalo je ročište, ali ne u sudnici, već na daljinu. Suci će u sljedeća dva tjedna održati 10 ročišta putem telekonferencije. Prva ročišta bit će po prvi put dostupna i javnosti. Kabelska TV mreža C-SPAN planira ih sve emitirati uživo. Umjesto široke rasprave na tipičnim ročištima u sudnicama, sud će se prilagoditi novom formatu, a suci postavljaju pitanja krenuvši od onog s najduljim radnim stažem. 

Prvi slučaj odnosi se na pokušaj američkog Ureda za patente i zaštitne oznake da spriječi Booking.com da zaštiti naziv svoje web stranice. Tvrde da je naziv previše generički da bi imao pravo na pravnu zaštitu. Sud će saslušati argumente obje strane u prva tri dana ovog i sljedećeg tjedna.

Sljedeći tjedan, 12. svibnja trebala bi se održati i tri ročišta o tome smije li američki predsjednik Donald Trump u tajnosti držati podatke o svojim financijama, uključujući i porezne prijave.

Zgrada Vrhovnog suda zatvorena je zbog pandemije 13. ožujka. Koronavirus se pokazao osobito opasnim za starije osobe, pogotovo one sa zdravstvenim problemima. Troje od devetero sudaca imaju preko 70 godina, najstariji je Ginsburg sa 87 pa 81-godišnji Breyer i 71-godišnji Thomas.