c S
Dnevne novosti

Online panel rasprava o prijedlogu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima

07.05.2020 07:10 ZAGREB, 6. svibnja 2020. (Hina) - Online panel rasprava o prijedlogu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima održana je 5. svibnja te je istaknula da nova regulativa neće cenzurirati internet već će se pravednije vrednovati rad autora, izvođača i diskografskih kuća u odnosu na platforme koje koriste njihov sadržaj, priopćio je u srijedu organizator.

Rasprava je održana u organizaciji Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) u okviru otvorenog javnog savjetovanja o prijedlogu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koje traje do 17. svibnja, a koja je, kako je izvijestila spomenuta udruga, okupila istaknute predstavnike zainteresirane javnosti.

Izuzetno je važno za sve nositelje prava, dakle za autore, izvođače i proizvođače fonograma dobiti kvalitetan zakon, koji će na ispravan način biti usklađen sa donesenom Direktivom i koji će svim dionicima glazbene industrije donijeti veće naknade od digitalnih servisa, kao i transparentnije podatke. Zauzimamo se za zakon koji će svojim normama stvoriti jedno pozitivno okruženje za dolazak i ostalih digitalnih servisa te konačno razvoj digitalnog glazbenog tržišta u Hrvatskoj, kaže se u završnoj izjavi direktorice ZAPRAF-a Maje Vidmar Klarić.

U raspravi su sudjelovali kantautorica Mia Dimšić, producent, izdavač i izvođač Branimir Mihaljević, te Želimir Babogredac iz Croatia Recordsa, Branko Komljenović iz tvrtke Menart, Silvije Varga iz tvrtke Dancing Bear i Dario Draštata iz Dallas Recordsa. Sudionici su se dotakli brojnih tema i načina na koje bi novi zakon mogao donijeti promjene u glazbenu industriju poput pitanja pravednije raspodjele naknada velikih internetskih platformi kao što su Google odnosno YouTube, Facebook itd. prema sudionicima kreativne, kulturne i medijske industrije, kaže se.

Zakon će implementirati Direktivu o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, koju je Europski parlament u ožujku 2019. usvojio nakon više mjeseci priprema, čime je okončan zakonodavni postupak započet još 2016. godine, kaže se.