c S
Dnevne novosti

Sabor: Zviždače se proganja i marginalizira

11.05.2020 07:25 SABORNICA
ZAGREB, 8. svibnja 2020. (Hina) - Saborski zastupnici u petak su podržali prijedlog pučke pravobraniteljice da se unutar njenog Ureda ustroji služba za zaštitu zviždača, ističući kako je položaj osoba koje se odluče prijaviti nepravilnosti izuzetno težak.

Zviždače se proganja, marginalizira, ostavlja bez posla, umjesto da ih se nagradi, kazao je Miro Bulj (Most) apostrofirajući slučaj diplomata Damira Sabljaka koji je, kaže, govorio o korupciji i nepotizmu u Ministarstvu vanjskih poslova pa je "umjesto nagrade, bio kažnjen".

Prema zviždačima, pokajnicima i sl. se ponašamo traljavo i to je suštinski problem, suglasio se Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) u raspravi o prijedlogu da se dopuni Poslovnik pučkog pravobranitelja.

Omogućiti sigurno prijavljivanje nepravilnosti

Da zviždače treba bolje zaštiti smatra i Ivan Lovrinović (PH) koji drži da bi za njih, po uzoru na zlostavljane žene, trebale postojati sigurne kuće. Nužno je da sustav omogući sigurno prijavljivanje nepravilnosti, a za to je važno osigurati sredstva za provedbu zakona koji uređuje zaštitu zviždača, ali i za edukaciju svih koji će primjenjivati taj zakon, kaže Karolina Leaković (SDP). Navodi i kako postoji dojam da rad institucije pravobranitelja u mandatu sadašnje Vlade pokušava relativizirati što se, ističe, ne smije dopustiti.

HDZ-ov Marko Šimić odbacuje takve tvrdnje, ističe kako su donošenjem Zakona o zaštiti zviždača sadašnja Vlada i Sabor napravili veliki iskorak u njihovoj zaštiti i poslali poruku da korupciji i kriminalu nema mjesta.

Ured znatno oštećen u potresu

Pravobraniteljica Lora Vidović izvijestila je kako njen Ured ne ispituje prijavljene nepravilnosti nego ih prosljeđuje nadležnim tijelima. Sve što radimo je s ciljem zaštite prijavitelja i jačanja povjerenja građana u institucije, kazala je te navela da su u proračunu osigurana sredstva za ekipiranje nove službe, a nada se da će do toga uistinu i doći do kraja godine.

Zastupnike je izvijestila da je potres u Zagrebu znatno oštetio njen Ured, da se u njega ne može ući te da još nije "formalizirano davanje drugog ureda". Nakon što se nekoliko zastupnika referiralo na podatke iz njenih izvješća, Vidović je izrazila žaljenje što Sabor još nije raspravio izvješće za 2018. Moj mandat se približava kraju i meni je vjerojatno ovo zadnje obraćanje, ako se prije raspuštanja Sabora ne bude raspravljalo o izvješćima, rekla je Vidović koju je Sabor pravobraniteljicom imenovao u veljači 2013.