c S
Dnevne novosti

Božinović: O ulasku u Hrvatsku odlučuje granična policija

12.05.2020 07:15 ZAGREB, 11. svibnja 2020. (Hina) - O ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima odlučuje granična policija sukladno naputcima i propisanim epidemiološkim mjerama, izvijestio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.
U Hrvatsku je do ponedjeljka u 13 sati ušlo 667 stranih državljana - 285 slovenskih državljana, 20 austrijskih i 60 državljana trećih zemalja, od kojih je najveći dio iz Bosne i Hercegovine, rekao je Božinović.''Prvi put čujem da bi Hrvati bili u drugoj poziciji u odnosu na druge članice Europske unije. Svaka država mora osigurati kako se uvjeti moraju ispuniti. Austrija može odlučiti što su uvjeti za ulazak u Austriji'', odgovorio je Božinović upitan za probleme hrvatskih državljana s karantenom pri povratku u Austriju.

Ministar je istaknuo da je dosad zabilježeno 600 zahtjeva putem novootvorene e-mail adrese Ravnateljstva za granice, gdje se stranci unaprijed informiraju mogu li, zbog razloga koje navode, ući u Hrvatsku.''Nije moguće uvijek i svaku situaciju predvidjeti. Ako imate poziv na poslovni sastanak, naravno da će vas pustiti. Ako situacija ne bude jasna, najbolje je da pošalju upit Upravi za granice Ravnateljstva policije te da odgovor pokažu na granici'', precizirao je Božinović.

Upitan za izvide u splitskom Domu za starije osobe u Splitu, Božinović je rekao da ministar unutarnjih poslova nema veze s izvidima. ''Neslužbeno mišljenje ne želim komentirati'', dodao je.Božinović nije htio komentirati niti ostavku ravnateljice Doma za starije osobe u Koprivnici poručivši da je "ostavka privatni čin".