c S
Dnevne novosti

ECB nastavlja s kupnjom obveznica, poručuje članica izvršnog odbora

12.05.2020 07:20 RIM, 11. svibnja 2020. (Hina/dpa) - Europska središnja banka (ECB) nije se pokolebala i nastavit će kupovati obveznice, poručila je u ponedjeljak članica ECB-ova izvršnog odbora Isabel Schnabel u osvrtu na presudu njemačkog ustavnog suda da banka mora opravdati program kupnje.
Kao što je već rekla predsjednica ECB-a Christine Lagarde, "nismo se pokolebali i spremni smo i ovlašteni poduzimati mjere", rekla je u razgovoru za talijanski list La Repubblica Schnabel, koju je na tu dužnost imenovala Njemačka."Nastavit ćemo provoditi program kupnji u javnom sektoru (PSPP) kao i ostale mjere monetarne politike, u skladu s našim mandatom. Čini se da su tržišta dobro shvatila tu poruku”, dodala je.

Njemački ustavni sud presudio je prošlog tjedna da ECB kupnjom obveznica nije prekršio ovlasti ali nije poštovao načelo proporcionalnosti te mjere efektima fiskalne i ekonomske politike zemalja članica. Stoga su središnjoj monetarnoj instituciji eurozone dali rok od tri mjeseca da transakcije u sklopu spornog programa 'pokrije' odgovarajućim odlukama, dodajući da u protivnom njemačka središnja banka više neće moći u njemu sudjelovati. Time je njemački sud de facto osporio presudu Suda pravde Europske unije da je program kupnje obveznica u skladu u skladu s propisima EU-a.

Temeljno je načelo EU-a da su presude europskih sudova nadređene onima sudova zemalja članica pa bi presuda njemačkog ustavnog suda mogla imati dalekosežne posljedice po Uniju, upozorava agencija dpa.

ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat.