c S
Dnevne novosti

Mađarski Vrhovni sud potvrdio da su Romi nezakonito segregirani, naređene odštete

13.05.2020 07:00 BUDIMPEŠTA, 12. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Mađarska škola godinama je bespravno segregirala romske učenike, rekao je Vrhovni sud u posljednjoj presudi u utorak, te naložio plaćanje 100 milijuna forinti (2 milijuna kuna) kao odštetu obiteljima te djece.
Premijer Viktor Orban, koji je u sukobu s Europskom unijom po pitanju vladavine prava, u siječnju je dao do znanja da bi država trebala pokazati neposluh bilo kojoj sudskoj naredbi da plati odštetu Romima, dodajući da im umjesto toga treba osigurati obuku.

Orbanova vlada u utorak nije komentirala presudu Vrhovnog suda u slučaju osnovne škole u Gyongyospati, gradu koji je bio poprište etničkih tenzija u prošlosti."Vrhovni pravni forum podržao je raniju presudu koja je naredila isplatu 100 milijuna forinti odštete", rekao je sud. "Učenici romske etničke manjine bespravno su segregirani i osigurano im je lošije obrazovanje."

Analitičari kažu da je Orban pojačavao antiromsku retoriku te da neće politički puno izgubiti zbog ignoriranja nevolja manjine koja se već stoljećima suočava s predrasudama i diskriminacijom u Mađarskoj i drugdje u istočnoj Europi.Romi u Mađarskoj žive u neizmjernom siromaštvu, pate od predrasuda u školama i na radnim mjestima te su meta zastrašivanja i povremeno smrtonosnog nasilja krajnje desnice, kažu aktivisti. Orban je iskoristio konferenciju za medije da javno osudi odštete za 60 Roma i njihovih obitelji iz Gyongyospate nakon što je presudu donio niži sud.

Rekao je da su Romi stvorili neposlušno i prijeteće okružje u školama i da je većina mađarskih roditelja počela odvoditi svoju djecu u susjedne gradove. "Osjećaju kao da u u neprijateljskom okružju u vlastitoj domovini... Nema šanse", rekao je Orban novinarima.

Kao odgovor na njegovu osudu davanja odštete, više od 2000 Mađara, uključujući i romske obitelji, prosvjedovalo je pred parlamentom u veljači s natpisima da "nitko nije iznad zakona" i "budućnost ne može biti izgrađena na mržnji".

Prošli mjesec, romski vođe rekli su da pandemija koronavirusa predstavlja veliku opasnost za ionako teški status njihove zajednice, s mnogim Romima koji se osjećaju napušteno od strane Orbanove vlade. Orban je predstavio veliki financijski stimulativni plan kako bi ublažio ekonomski krah od koronavirusa, fokusirajući se na poticanje za ulaganja i zapošljavanje, no zaobilazeći najsiromašnije - često Rome koji uglavnom rade sitne poslove bez zaštite te imaju ograničen pristup uobičajenoj medicinskoj njezi.