c S
Dnevne novosti

MUP: Optužbe iz Guardiana lažne i opasne jer su plasirane u vrijeme Ramazana

14.05.2020 07:05 ZAGREB, 13. svibnja 2020. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je odbacilo optužbe da je hrvatska policija ponižavala migranate na vjerskoj osnovi, što je objavio britanski The Guardian, ističući da su te optužbe apsurdne, ali i opasne jer su plasirane u vrijeme islamskog svetog mjeseca Ramazana.
U MUP-u ističu da je Guardianov članak još jedan u nizu "činjenično neutemeljenih optužbi na račun hrvatske policije u postupanju prema nezakonitim migrantima". Neutemeljene optužbe ovaj put su, kako kažu, otišle korak dalje te se u članku navodi da su hrvatski policajci sprejom obojili glave migranata koji su pokušali ući u Hrvatsku u namjeri da ih obilježe, ponize i traumatiziraju, jer su im glave obojene u obliku križa, a migrantska populacija je većinom muslimanska.

Hrvatska ima dobre i prijateljske odnose s islamskom zajednicom

"Na pretenciozan način, neobjektivnošću i senzacionalističkim člancima optužuje se hrvatske policijske službenike za ksenofobiju, a posebno je apsurdno što se takve optužbe imputiraju policijskim službenicima države koja ima izrazito dobre i prijateljske odnose s islamskom zajednicom. Posebice zabrinjava i zaslužuje najoštriju osudu što je ovakav članak, koji očito potiče na vjersku netrpeljivost, plasiran u javnost tijekom mjeseca Ramazana.Konstrukcija kako se migrante obilježava znakom križa zbog njihove vjeroispovijesti pokazuje apsolutno neznanje autora članka i unaprijed formiran napad na Hrvatsku bez poznavanja osnovnih činjenica", ističu u MUP-u. Dodaju da su i ranije dobivali razne optužbe na račun postupaka zašite državne granice, no u ovom su slučaju "posebno zaprepašteni do koje mjere autor članka ide s konstrukcijama".

U navedeno vrijeme nije bilo aktivnosti prema migrantima na granici s BiH

Kao i u svim dosadašnjim slučajevima optužbi, navode u MUP-u, provedene su provjere i kojime je utvrđeno da "na području uz granicu s BiH u vrijeme koje je naznačeno, hrvatska policija nije provodila aktivnosti prema migrantima niti je zabilježeno njihovo kretanje prema hrvatskoj granici, odnosno navodi iz novinarskog članka nisu istiniti jer se nisu dogodili postupanjem hrvatske policije". Smatraju da se radi o "jednom u nizu već ustaljenih optužbi, zbog toga što hrvatska policija dosljedno provodi mjere za zaštitu vanjske granice EU i ne tolerira nezakonite ulaske" te podsjećaju da je Hrvatska stalno izložena pritiscima različitih interesnih skupina kojima je cilj oslabiti mjere na hrvatskoj granici.

U MUP-u naglašavaju da se kao sugovornik autoru spornog članka spominje aktivisti udruga No Name Kitchen i Border Violence Monitoring koje "ustaljeno, sad već godinama, prednjače u optužbama na račun hrvatske policije zbog postupanja prema nezakonitim migrantima". Podsjećaju da je udruga No Name Kitchen prema raspoloživim saznanjima bila predvodnik pokušaja nasilnog proboja više stotina migranata u Hrvatsku preko granice sa Srbijom u prosincu 2018. što je spriječeno u koordinaciji s policijom Republike Srbije.

Optužbe koje je nemoguće provjeriti

Za Border Violence Monitoring kažu da na svom portalu, zbog postupanja prema migrantima, redovito objavljuje optužbe koje "ne sadrže skoro nikakve informacije i podatke koje je moguće istražiti, upravo kao i u članku koji je objavljen na portalu The Guardian". "Dosadašnji opus autora navedenog članka nikako ne možemo smatrati profesionalnim i objektivnim novinarskim izvještavanjem", navode u priopćenju, dodajući da su takvi članci koncipirani "na već unaprijed formiranim stajalištima da hrvatska policija zlostavlja migrante, dok s druge strane ne daju nikakve informacije i podatke koje je moguće istražiti i na koje je moguće argumentirano odgovoriti".

"Međutim, ono što je očito, a uvijek se namjerno prešućuje, je činjenica da se u BiH u blizini granice koju je dužna štititi, nalaze tisuće migranata koji pokušavaju na ilegalan način ući u EU te su spremni u ostvarenju svog cilja koristiti se svim sredstvima, uključujući i davanje lažnih iskaza protiv policijskih službenika koji ih svakodnevno odvraćaju u njihovom naumu.

Neobjektivnost izvještavanja je vidljiva i u činjenici da se prešućuju brojni slučajevi nasilja među migrantima u BiH, napada na sigurnosne službe u BiH, kao i spašavanja života migranata od strane hrvatske policije, a i nedavno od strane Gorske službe spašavanja BiH u slučaju spašavanja 11 migranata koji su upali u jamu bježeći pred graničnom policijom BiH", ističu u MUP-u.

Zaključuju i da takvi članci neće oslabiti mjere koje policija provodi u zaštiti granice te da "prilikom postupanja prema migrantima policija poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sustavu međunarodne zaštite ukoliko im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, regulativi Europske unije te nacionalnom zakonodavstvu".