c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor danas odlučuje o svom raspuštanju

18.05.2020 07:30 SABORNICA
ZAGREB, 17. svibnja 2020. (Hina) -  Hrvatski sabor u ponedjeljak odlučuje o svom raspuštanju što je predložilo šest klubova vladajuće većine, nakon čega će na potezu biti predsjednik Republike Zoran Milanović koji će odrediti datum parlamentarnih izbora.

Za izglasavanje odluke o raspuštanju potrebno je 76 glasova zastupnika, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uvjerava da će vladajuća većina imati 80 ruku. Nakon raspuštanja Sabora, parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja. Točan datum odredit će predsjednik Republike.

Vladajuća većina je predsjednika Milanovića obavijestila kako postoje mogućnost četiri datuma za održavanje izbora - 21. i 28. lipnja, odnosno 5. i 12. srpnja.Posljednjeg radnog dana aktualnog, 9. saziva, a prije nego se raspusti, Sabor će izmijeniti državni proračun za ovu godinu, na što se Vlada odlučila suočena s velikim padom prihoda zbog krize izazvane koronavirusom. Predlaže se da se proračunski prihodi smanje za oko 23 milijarde kuna i iznose 122 milijarde, a da ukupni rashodi ostanu na prvotno planirane 147,3 milijarde kuna.

Zadnjeg dana zastupnici će glasati i o tome da se od iduće godine uvede nacionalna naknada od 800 kuna za starije građane od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u RH, ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno.

Sabor će odlučivati i o imenovanju Zlate Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom, na čelno mjesto u Državnom odvjetništvu koje je prazno od sredine veljače kada je Dražen Jelenić podnio ostavku zbog masonske afere.

Trebao bi također potvrditi imenovanje Ivane Jakir-Bajo, glavne državne rizničarke i pomoćnice ministra financija, za novu viceguvernerku Hrvatske narodne banke (HNB), koja bi na tu dužnost trebala stupiti od 1. srpnja.

Uoči glasovanja u 11 sati zastupnici će u slobodnom iznošenju stajališta klubova moći po posljednji put u ovom sazivu govoriti o temama po vlastitom izboru.