c S
Dnevne novosti

Pogoršano stanje sigurnosti na zagrebačkim prometnicama

21.05.2020 07:08 ZAGREB, 20. svibnja 2020. (Hina) - Nakon lanjskog pozitivnog trenda povećanja sigurnosti na cestama i značajnog smanjenja poginulih, u ovoj je godini na zagrebačkim cestama stanje pogoršano, izvijestila je policija, upozoravajući da brzina, alkohol i mobiteli kumuju u gotovo svim nesrećama s poginulima.
Zagrebačka policija napominje da je još 2015., a posebice 2019. dostignut glavni cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa po kojemu je u razdoblju od 2011. do 2020. cilj bio broj poginulih osoba u prometnim nesrećama prepoloviti u odnosu na 2010.

Pozitivan trend na cestama uspostavljen je 2018. kad je poginulo 55 osoba, a nastavljen je u 2019. kad je ta crna brojka smanjena na 38.No, trend povećanja cestovne sigurnosti prekinut je u 2020. jer je od 1. siječnja do 19. svibnja poginulo 19 osoba, što je dvije osobe više nego u istom lanjskom razdoblju, kad je bilo 17 poginulih.

Brzina glavni uzrok pogibija

Zagrebačka policija upozorava da je u gotovo svim nesrećama s poginulima uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina uz koje se nerijetko veže i vožnja pod utjecajem alkohola ili opojnih droga, ali i još uvijek nedovoljno istražen utjecaj korištenja mobitela u vožnji na uzrok prometne nesreće.Nekorištenje sigurnosnog pojasa je, pak, u najvećoj mjeri uzrok kad je riječ o posljedicama sudionika prometnih nesreća.

Zbog velikog udjela stradalih pješaka, policija upozorava da su najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci neprilagođena ili nepropisna brzina, dok su najčešće greške pješaka nepropisan prijelaz preko ceste i to nekorištenjem pješačkog prijelaza ili pothodnika te prelaženjem ceste dok je na semaforu za pješake upaljeno crveno svjetlo.

Policija je zabilježila i povećanje broja poginulih vozača motocikala kao i kršenje prometnih propisa od strane motociklista i mopedista.S ciljem povećanja stanja sigurnosti cestovnog prometa posebice smanjenja broja prometnih nesreća s poginulim osobama, policija najavljuje da će u narednom razdoblju, posebice u dane vikenda nastaviti poduzimati intenzivne mjere usmjerene na takozvane četiri ubojice u prometu – „alkohol, brzinu, mobitel i pojas“ ali i sve druge prekršaje u cestovnom prometu.