c S
Dnevne novosti

SSSH: Vlada je odgovorna za razvijanje sustava kolektivnog pregovaranja u cijelosti

25.05.2020 07:30 LISTA
ZAGREB, 22. svibnja 2020. (Hina) - SSSH je u petak pozdravio Vladinu odluku o uspostavi Izvještajnog sustava za podršku procesima kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka primjene kolektivnih ugovora, ali i zatražio pravo uvida i za sindikat te da se taj sustav primijeni i na privatni, a ne samo javni sektor.
Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o uspostavi Izvještajnog sustava kao središnjeg poslovno-informacijskog sustav za provođenje analiza, simulacija te analitičku podršku namijenjenu dijelovima procesa kolektivnog pregovaranja koji utječu na rashode za zaposlene i praćenju financijskih i pravnih učinaka sklopljenih kolektivnih ugovora u državnim tijelima i javnim službama. "Riječ  je o hvalevrijednoj odluci, no u ovom obliku ona proizvodi dva problema. Naime, Vlada planira sustav razviti samo za kolektivne ugovore u javnoj upravi i javnim službama, što znači samo tamo gdje je Vlada u ulozi poslodavca, te pravo izravna uvida dodijeliti samo sebi", naglašava u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Prema odluci, u Izvještajni sustav bi izravan uvid u podatke za sva državna tijela i javne službe, uz Vladu, imala tri ministarstva - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo financija i Ministarstvo uprave. Projekt "Unaprjeđenje sustava kolektivnog pregovaranja i praćenja kolektivnih ugovora" realizirat će se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali, a SSSH podsjeća da je odgovornost svake vlade unaprijediti sustav kolektivnog pregovaranja i pratiti učinak kolektivnih ugovora u cjelini - i u privatnom i u javnom sektoru.

Sindikat stoga naglašava da je neprimjereno javna sredstva koristiti samo u interesu Vlade, kao jedne strane u procesu kolektivnog pregovaranja u javnom sektoru, bez davanja ovlasti i drugoj zainteresiranoj strani – sindikatu.SSSH podsjeća i da se u privatnom sektoru pregovara na dvije razine - na razini poslodavca te na razini udruge poslodavaca i da, sukladno tome, postoje kolektivni ugovori kod poslodavca (tzv. kućni KU) kao i na razini grane/djelatnosti koji odlukom ministra rada mogu biti prošireni na sve poslodavce u djelatnosti."Stoga je vrlo važno uspostaviti cjelovit sustav praćenja kako bi Hrvatska ubuduće mogla dati precizne odgovore koji se očekuju od uređenih zemalja, a ne procjene, poput pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorim te niz odgovora vezanih uz sadržaj kolektivnih ugovora i njihovih učinaka", naglašava Sindikat. 

Ističe i da je posebno važno osvijestiti da je cjelovit sustav kolektivnih ugovora "ključan preduvjet uspostavi cjelovite politike plaća, još jednog područja u kojem Hrvatska bilježi nepotreban deficit jer ga se lako može otkloniti".Zbog svega toga, SSSH očekuje dopunu Odluke tako da pravo uvida dobije i sindikat, "jer je riječ o zajedničkom alatu razvijenom javnim sredstvima", a očekuje i da se, na odgovarajući način, uspostavi statističko praćenje i analitičko izvješćivanje o učincima primjene kolektivnih ugovora u cjelini.Prema odluci Vlade, Izvještajni sustav trebao bi biti osposobljen za početak operativnog rada do 30. lipnja iduće godine.