c S
Dnevne novosti

Hrvoj Šipek: Dokazat ću da je DORH neovisan i samostalan

27.05.2020 07:30 PRAVDA
ZAGREB, 26. svibnja 2020. (Hina) - Zlata Hrvoj Šipek u utorak je pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem prisegnula za glavnu državnu odvjetnicu, izjavivši da će radom dokazati da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske neovisno i samostalno tijelo u koje građani mogu imati povjerenje.
“Čvrsto sam uvjerena da ću svojim predanim radom dokazati da je Državno odvjetništvo neovisno i samostalno tijelo u koje građani mogu imati povjerenje”, poručila je  Hrvoj Šipek nakon potpisivanja svečane prisege na ceremoniji u Saboru. Zahvalivši na ukazanom povjerenju, istaknula je da uz osjećaj odgovornosti ima i osjećaj ponosa jer je prva žena koja je imenovana na dužnost glavne državne odvjetnice.

Hrvoj Šipek: Želim promjene u radu koje će potaknuti i ohrabriti državne odvjetnike

“Duboko sam svjesna značenja današnje prisege i značaja zadaće državnog odvjetnika, težine odgovornosti koju preuzimam, ali i negativne percepcije javnosti i nepovjerenja prema pravosuđu. Zato ću svu svoju energiju, znanje i iskustvo posvetiti vođenju DORH-a u duhu dane prisege, na putu vladavine prava prema visoko postavljenim ciljevima, učinkovitog procesuiranja kaznenih djela, osobito onih koruptivne naravi te zaštite imovine i imovinskih interesa Republike Hrvatske", rekla je Hrvoj Šipek.

Dodala je da su za ostvarenje tih ciljeva potrebne promjene - intenzivnije korištenje novih tehnologija te promjene u načinu rada koje će potaknuti i ohrabriti državne odvjetnike. Pri tome će, kako je rekla, skrbiti da se svi dužnosnici i zaposlenici pridržavaju u svom radu i ponašaju u duhu etičkih i deontoloških načela. Pridržavanje Ustava, međunarodnih ugovora i zakona temelji su na kojima počiva svaka pravna država. Skrb o zaštiti ljudskih prava i jednakosti svih građana, red, zakon temelj su demokracije, a ova načela zajedno promiču i jačaju vladavinu prava, naglasila je.

Istaknula je i kako je štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak naša zadaća i dužnost prema svima onima koji su sanjali i dali svoje živote za samostalnu i demokratsku Hrvatsku.

Jandroković: Državni odvjetnik nije promijenjen zbog političkih razloga, iznenađuju me neopravdani komentari

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da ga iznenađuju komentari na izbor glavne državne odvjetnice koji, kako je rekao, nisu objektivni i opravdani, poput komentara predsjednika Zorana Milanovića da ovo nije način na koji se treba birati i da je izabrana samo zato što je izbor Andreja Plenkovića. Do promjene na čelu Državnog odvjetništva nije došlo zbog političkih razloga i želje da se mijenja dosadašnji državni odvjetnik nego iz dobro poznatih razloga koji su bili osobne prirode, kazao je.

Nova glavna državna odvjetnica odabrana je u zakonskoj proceduri, prvi puta na javnom natječaju, nakon čega je Vladino povjerenstvo odlučilo o tome koji je najbolji kandidat i onda je to prošlo Vladu, saborski Odbor i na kraju plenarnu sjednicu i završilo danas zakletvom, pojasnio je. “Vjerujem da će ona dobro i kvalitetno obavljati svoj posao, to je osoba s puno iskustva, obnašala je već važne dužnosti unutar samog DORH-a”, mišljenja je Jandroković te ističe da je prvi put je žena na čelu DORH-a i da vjeruje da će nepristrano, samostalno, stručno i neovisno raditi svoj posao.

Što se tiče borbe protiv korupcije - to će pokazati njezina djela

Ne vidi problem u tome što ne dolazi iz sektora kaznenog nego građanskog prava i što u svom programu nije istaknula korupciju kao problem. To što ne dolazi iz kaznenog odjela ne vidim kao problem jer vjerujem da će osoba koja vodi DORH dobro koordinirati sve aktivnosti i svi profesionalni, stručni ljudi vjerojatno će zauzeti najbolje pozicije, a glavna državna odvjetnica bit će ta koja će voditi te ljude, koordinirati ih i dopustiti im da stručno, savjesno i profesionalno rade svoj posao, naglasio je.

“Što se tiče borbe protiv korupcije, to će pokazati vrijeme i njena djela. Ne bih ovako na prvu loptu bilo što prejudicirao, dajmo svakome priliku da pokaže što zna i kakve ima stručne i profesionalne kvalitete pa nakon toga sudimo. Nemojmo odmah u startu nekoga već dovoditi u poziciju da ne radi dobro svoj posao, to nije korektno”, apelirao je Jandroković, uvjeren da će borba protiv korupcije biti visoko na ljestvici tih prioriteta. 

Hrvoj Šipek Sabor je za glavnu državnu odvjetnicu imenovao 18. svibnja s 80 glasova ‘za’ i 40 ‘protiv’, a naslijedila je Dražena Jelenića koji je, nakon manje od dvije godine mandata, u veljači podnio ostavku zbog članstva u masonskom udruženju. Jelenić nastavlja raditi kao zamjenik nove državne odvjetnice.