c S
Dnevne novosti

Kazneno prijavljeni za nezakonito pogodovanje u javnoj nabavi za EPK 2020

28.05.2020 07:05 RIJEKA, 27. svibnja 2020. (Hina) – Policija je protiv stručnog povjerenstva jedne riječke tvrtke, koje je lani u postupku javne nabave kao najpovoljnijeg ponuditelja izabralo tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako nije ispunjavala uvjete, podigla kaznenu prijavu zbog nezakonitog pogodovanja, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Portal Telegram je iz pouzdanih izvora doznao kako se kaznena prijava odnosi na natječaj za najam pozornice s krovom i audiovizualne opreme za program službenog otvorenja projekta "Rijeka 2020".

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana u dobi od 31 do 49 godina zbog sumnje da su počinili kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminala. Sumnjiče se da su kao članovi stručnog povjerenstva tvrtke s područja Rijeke u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine, kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti isključena iz postupka javne nabave. Time su počinili kazneno djelo nezakonitog pogodovanja budući da je riječka tvrtka s izabranom tvrtkom sklopila ugovor o poslovanju veće materijalne vrijednosti. Protiv svih osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Telegram je objavio da se radi najmu pozornice i audiovizualne opreme za program otvorenja projekta "Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture". Taj je posao bio vrijedan 1,5 milijuna kuna bez PDV-a. Povjerenstvo je odabralo tvrtku Studio Berar rental iz Novog Sada i njihovu je ponudu direktorici tvrtke "Rijeka 2020" Emini Višnić predstavilo kao najpovoljniju. No poslije se ispostavilo da tvrtka iz Novog Sada nije priložila potvrdu da nema poreznih dugova u Hrvatskoj. Državno povjerenstvo za kontrolu postupaka javne nabave zbog toga je poništilo odabir novosadske tvrtke, a sve se to, piše Telegram, dogodilo samo nekoliko dana prije otvorenja Europske prijestolnice kulture 1. veljače ove godine.Iz riječke gradske uprave na upit o tom slučaju odgovorili su kako zasad nemaju službenih informacija o podizanju kaznene prijave.