c S
Dnevne novosti

Američko pravosuđe: istraga smrti Georgea Floyda 'glavni prioritet'

29.05.2020 07:10 WASHINGTON, 28. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u četvrtak da je istraga o odgovornosti policije za smrt Afroamerikanca Georga Floyda 'glavni prioritet' nakon dva dana prosvjeda u Minneapolisu zbog policijske brutalnosti. 
FBI provodi veliku istragu o tome jesu li policajci umiješani u slučaj prekršili savezne zakone, priopćilo je ministarstvo pravosuđa. Priopćenje je odgovor na drugi dan prosvjeda u Minneapolisu zbog smrti Afroamerikanca. U videu koji se širi društvenim mrežama Floyd je pokušavao doći do zraka dok mu je policajac bijelac koljenom priklještio vrat.

Floyd (46) umro je u ponedjeljak. Njegov susret s policijom snimio je prolaznik. Na snimci je Floyd ležao licem na tlu, imao je lisice, molio za pomoć i ponavljao da ne može disati prije nego što se prestao micati. Drugi dan prosvjeda popraćen pljačkom i vandalizmom započeo je nakon što je gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey pozvao tužitelje da podnesu kaznenu prijavu protiv policajca koji je Floyda pritiskao koljenom.

Žrtvin brat Philonise Floyd rekao je u četvrtak za CNN da je "umoran od gledanja kako crnci umiru" i da razumije bijes ljudi, ali ih je pozvao na miran prosvjed. "Želim da policija postupi ispravno i počne raditi svoj posao kako treba jer nisam to još vidio", rekao je Floyd. "Želim pravdu, samo želim pravdu", dodao je jedva susprežući suze.