c S
Dnevne novosti

UHPA: Agencijama potpore za radna mjesta i za lipanj, ali očekuju i više

02.06.2020 07:18 ZAGREB, 1. lipnja 2020. (Hina) - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) zadovoljna je što su mjere za očuvanje radnih mjesta za turističke agencije produljene i za lipanj, no i dalje očekuju snažnu podšku s obzirom na velike gubitke agencija i nemogućnost cjelovitog rada uslijed pandemije, izvijestili su u ponedjeljak iz UHPA-e.
"Produžetak mjera za očuvanje radnih mjesta za mjesec lipanj rezultat je argumentiranih zahtjeva UHPA-e prema Ministarstvu turizma, te je i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) prihvatio te argumente i uključio turističke agencije u potpore za lipanj", ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Napominje da je UHPA Ministarstvu turizma uz ostalo predložila i konkretne mjere za opstanak turističkih agencija, kojima je uslijed popuštanja mjera omogućen rad, no većina ih se pita ima li svrhe otvarati poslovnice te je i pitanje koliko će ih uspjeti opstati do neke normalizacije poslovanja. "Unatoč dobroj epidemiološkoj situaciji, agencije i dalje imaju propisane najrigoroznije uvjete za poslovanje što dodatno otežava već ionako tešku situaciju. U takvim uvjetima, inzistirali smo na produženju potpora od strane HZZ-a i zadovoljni smo što su naši argumenti upućeni prema Ministarstvu turizma prihvaćeni", kaže Fain.

Naglašavajući da su mjere za očuvanje radnih mjesta važna, Fain dodaje da nisu i jedina potpora koju agencije trebaju i očekuju, jer za razliku od drugih uslužnih djelatnosti kojima je omogućen rad i koje su u mogućnosti ostvariti promet i osigurati likvidnost poslovanja, agencije to ni prema optimističnim procjenama neće moći do ljeta 2021. godine. "Iznimno nam je važno osigurati daljnji kontinuitet potpora za očuvanje radnih mjesta, ali i dodatnih mjera na kojima UHPA inzistira - odgoda plaćanja ostalih javnih davanja čija je naplata u nadležnosti Porezne uprave te plasman novih linija za osiguranje likvidnosti s duljim razdobljem korištenja i osiguranju bespovratnih potpora sektoru kroz sredstva EU", iznosi predsjednik UHPA-e.

Agencije pozdravljaju otvaranje granica i napore koji se ulažu da se turistička slika Hrvatske kao sigurne destinacije plasira širom Europe, ali Fain upozorava da svi trebaju biti svjesni da trenutnim aktivnostima "udaramo temelje za turističku sezonu 2021., koja će biti pravi pokazatelj jesmo li se i koliko oporavili od posljedica ovih događanja".