c S
Dnevne novosti

Vijeće Europe poziva članice na jačanje borbe protiv korupcije

04.06.2020 07:05 ZAGREB, 3. lipnja 2020. (Hina) - Tijelo Vijeća Europe za borbu protiv korupcije pozvalo je u srijedu države članice da „intenziviraju” borbu protiv korupcije, jer bi se povjerenje građana u politiku, koje je već „jako slabo”, u suprotnom moglo nastaviti „urušavati”, prenosi AFP.
„Države su postigle napredak, ali bi trebale intenzivirati napore kako bi u potpunosti provele preporuke” Skupine država protiv korupcije (Greco), koja je u srijedu objavila svoje godišnje izvješće, navodi se u priopćenju glavne tajnice Vijeća Europe, Marije Pejčinović Burić.

Izvješće za 2019. analizira mjere koje su države članice Greca poduzele „u cilju sprječavanja korupcije među parlamentarcima, sucima i tužiteljima, kao i u središnjim vladama (...) i represivnim organima”, navodi se u priopćenju. U zaključcima se navodi da je stopa usklađenosti s preporukama Vijeća Europe u cilju borbe protiv korupcije 2019. „blago porasla” te da ih je „u potpunosti provedeno 36 posto”.

Glede tih preporuka, „najslabija razina usklađenosti” od 27 posto utvrđena je kod preporuka upućenih parlamentarcima, prema 37 posto kada je riječ o sucima i 46 posto tužiteljima, navodi se u dokumentu. „To u velikoj mjeri objašnjava zašto je povjerenje ljudi u politiku jako slabo, a ono će se nastaviti urušavati ako politički odgovorni ne poboljšaju usklađenost kada je riječ o normama integriteta”, upozorio je Marin Mrčela, predsjednik Greca.

Mrčela je izrazio također „zabrinutost zbog prilično raširenih optužbi zadnjih godina za korupciju među dužnosnicima javnih institucija u mnogim zemljama”. „Političari, kakve god bili orijentacije, moraju voditi svojim primjerom i od njih se očekuje da budu uzorni”, naglasio je.

Kada je riječ o korupciji u vladama, Greco je „često nailazio na propuste u načinu na koji su neke (...) pristupale lobiranju, sukobima interesa i sustavu rotirajućih vrata u središnjim vladama”, navodi se u priopćenju. Greco je osnovan 1999. kako bi se poboljšali kapaciteti država članica u borbi protiv korupcije. Okuplja 47 država članica Vijeća Europe, Bjelorusiju, Kazahstan i SAD.