c S
Dnevne novosti

Američki sud blokirao prodaju Bayerovog herbicida s dikambom

05.06.2020 07:00 LOS ANGELES, 4. lipnja 2020. (Hina/Reuters) - Njemačkoj agrokemijskoj skupini Bayer zabranjeno je u SAD-u prodavati herbicid s djelatnom tvari dikamba, nakon što je žalbeni sud odbio dozvolu saveznog regulatora za taj proizvod.

Vijeće sastavljeno od tri suca presudilo je da je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) značajno podcijenila rizike povezane s uporabom dikambe koji se nalazi u herbicidima proizvođača Bayera i njegovih konkurenata. Ekološke skupine, koje su tužbu podnijele 2018. godine, tražile su da sud poništi EPA-inu dozvolu Monsantovog proizvoda XtendiMax-a s djelatnom tvari dikambom, tvrdeći da on ne šteti samo obližnjim kulturama i biljkama, već i prirodnom okolišu.

Bayer je tu parnicu, kao i mnoge druge, naslijedio prije dvije godine prilikom stjecanja Monsanta sporazumom vrijednim 63 milijarde dolara.Presuda također blokira prodaju i drugih herbicida kojima je dikamba djelatna tvar, kao što su BASF-ova Engenia i Corteva Agriscience FeXapan. I Bayer i BASF priopćili su da se ne slažu s jučerašnjom presudom. Dionice Bayera u jutarnjoj su trgovini pale 3,3 posto, a BASF-ove za blažih 0,7 posto.

Bayer je objavio da se presuda odnosi na odluku o registraciji EPA-e u 2018. godini koja istječe u prosincu, te da radi na dobivanju nove EPA-ine registracije za taj herbicid od 2021. nadalje.EPA je uvela ograničenja upotrebe dikambe u studenom 2018. uslijed zabrinutosti da predstavlja potencijalnu štetu za usjeve koji se nalaze u blizini tretiranih polja.