c S
Dnevne novosti

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u RH, 6. lipnja

08.06.2020 07:10 ZAGREB, 6. lipnja 2020. (Hina) - Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj obilježava se 6. lipnja kako bi se osvijestilo da su prava osoba s duševnim smetnjama nerijetko ugrožena te ih je nužno poticati i zagovarati, a ove je godine, zbog koronavirusa, potreba za tim još i izraženija.

"Ove godine, u okruženju višestrukih ugroza, a koje po definiciji produbljuju postojeće razlike u društvu, potreba za zagovaranjem prava osoba s duševnim smetnjama postala je još izraženija. Sam štetni događaj,  pandemija Covida-19 kao i odgovor na istu imaju izraziti učinak na duševno zdravlje te na dostupnost psihijatrijske skrbi", istaknula je u povodu tog Dana ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče Petrana Brečić.

Naglašava da su nas ove krizne situacije, na stvarnoj i simboličkoj razini, podsjetile na permanentnu potrebu za očuvanjem mentalnog zdravlja opće populacije, a posebice jedne od njezinih najranjivijih skupina - osoba s duševnim smetnjama. "Briga o pravima osoba s duševnim smetnjama svojevrsna je mjera uljuđenosti i etičnost društva u kojem živimo te bi kao takva trebala biti interesom svih nas", poručila je Brečić.

Odluku o obilježavanju Dana prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj donio je Hrvatski sabor 1. lipnja 2012., na prijedlog Klinike za psihijatriju Vrapče, Hrvatskog psihijatrijskog društva, Hrvatskog društva za forenzičku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za psihijatriju i pravo. Ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče Petrana Brečić s ponosom napominje kako je dugogodišnji ravnatelj te Klinike profesor Vlado Jukić bio idejni začetnik te inicijative.

"Taj je dan Hrvatski sabor utemeljio kao Dan prava osoba s duševnim smetnjama budući je 6. lipnja 1880. godine, naredbom Kraljevske zemaljske vlade, proglašen Statut kraljevskog Zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu, kako se tada zvala Klinika za psihijatriju Vrapče. Cilj je bio osvještavanje činjenice kako su prava osoba s duševnim smetnjama nerijetko ugrožena te ih je neophodno poticati i zagovarati", podsjetila je Brečić.