c S
Dnevne novosti

Slovenski ustavni sud odbio žalbu Agrokora na zapljenu dionica Mercatora

08.06.2020 07:15 LJUBLJANA, 5. lipnja 2020. (Hina) - Slovenski ustavni sud odbacio je žalbu Agrokora na odluku prekršajnog suda u Ljubljani prema kojoj je odluka slovenskog regulatora za tržišno natjecanje o zapljeni dionica Mercatora kao sredstvu naplate kazne od 53,9 milijuna eura bila zakonita.

Mercator je na tu odluku suda podnio ustavnu pritužbu, no ustavni suci su je jednoglasno odbili, utvrdivši da za žalbu ustavnom sudu nema pravne osnove. Time je odluka o zapljeni dionica kojom se zapravo onemogućuje prijenos Mercatora na grupu  Fortenova, sljednicu posrnulog koncerna, postala pravomoćna, prenose slovenski mediji u petak.

Kako je navedeno u priopćenju ustavnog suda, Agrokor je uz žalbu na odluku prekršajnog suda podnio i prijedlog za  početak ocjene ustavnosti zakonskog propisa temeljem kojega je izvršena zapljena dionica u svrhu naplate prekršajne kazne. "Zakon ne omogućava da stranka u žalbenom postupku podnosi inicijativu za početak postupka za ocjenu ustavnosti propisa. U slučaju da  bi ustavni sud smatrao kako  se zakonske odredbe koje se osporavaju temelje na protuustavnim i nezakonitim propisima, onda bi ocjenu njihove ustavnosti proveo po svojoj službenoj dužnosti", navodi se u presudi ustavnog suda, prenijeli su slovenski mediji.

Prekršajni sud u Ljubljani je Agrokoru za slovenske prilike, ali i prema ranijoj praksi državnog regulatora Agencije za tržišno natjecanje (AVK),  izrekao neuobičajeno visoku kaznu zbog preuzimanja manje tvrtke Costella koja ima svega milijun eura prihoda godišnje. Agrokorova uprava tada je ustvrdila da je kazna donesena čak tri godine nakon što je operacija kupnje te tvrtke provedena, još u vrijeme kad je Agrokor vodio Ivica Todorić, o čemu nova uprava koncerna ništa nije znala. Do zapljene dionica došlo je potkraj prošle godine, u vrijeme zahlađenja odnosa između slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka i čelnih ljudi Fortenove. Počivalšek, koji je ministar za gospodarstvo i u sadašnjoj vladi, tada je inzistirao da se prijenos dionica Mercatora s Agrokora na Fortenovu provede uz produljenje sporazuma sa slovenskim dobavljačima,  s time da oni dobiju privilegiran položaj na policama trgovačkog lanca.

Čelništvo Fortenove tada je odbilo potpisati takav sporazum, a  Fortenova je tada Europskoj komisiji prijavila Počivalšeka zbog utjecaja na tržište, što je dodatno ohladilo odnose uprave Fortenove i slovenske strane.