c S
Dnevne novosti

Ubojstvo Georga Floyda: Jamčevina za policajca 1,25 milijuna dolara

09.06.2020 07:15 WASHINGTON, 8. lipnja 2020. (Hina/AFP) -  Američka sutkinja odredila je jamčevinu u iznosu od 1,25 milijuna dolara za uvjetno puštanje na slobodu policajca Dereka Chauvina koji je u ponedjeljak prvi put izašao na sud po optužbi za ubojstvo afroamerikanca Georgea Floyda.
Nakon kratkog saslušanja putem videoveze iz pritvora gdje je, sada već bivši, policajac, sutkinja Jeannice Reding okruga Hennepina u Minneapolisu zakazala je za 29. lipnja sljedeću raspravu koja će se baviti meritumom stvari.Derek Chauvin (44), optužen je da je prije dva tjedna ugušio Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca pošto mu je gotovo 9 minuta koljenom pritiskao vrat. Drama, koju je mobitelom snimila prolaznica, a snimke su se ubrzo proširile internetom, potaknula je val prosvjeda u Sjedinjenim Državama i proširila se svijetom. 

Sutkinja je isprva odredila jamčevinu od milijun dolara, a zatim je povisila za 250.000 dolara.Zamjenik državnog odvjetnika Minnesote Mathew Frank rekao je da bi težina optužbe i snaga javnog bijesa protiv Chauvina mogla vrlo lako nagnati pritvorenika na bijeg ako bi mu se dopustilo da bude suđen sa slobode. Optužnica je za Chauvina pooštrena s prvotno trećeg na ubojstvo drugog stupnja. Trojica njegovih kolega iz Minneapolisa optuženi za pomaganje i poticanje na ubojstvo Georgea Floyda, prošli tjedan su bili prvi put izvedeni pred sud koji im je odredio jamčevinu za privremeno puštanje na slobodu od milijun dolara.