c S
Dnevne novosti

Europski ministri: novog čelnika WTO-a treba izabrati što prije

10.06.2020 07:10 ZAGREB, 9. lipnja 2020. (Hina) - Europski ministri slažu se da je potrebno što prije izabrati novog čelnika Svjetske trgovinske organizacije pošto je Roberto Azevedo najavio odlazak godinu dana prije kraja mandata, rekao je u utorak na kraju videokonferencije s europskim kolegama šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. 
Grlić Radman predsjedao je u utorak posljednjim sastankom Vijeća za vanjske poslove EU-a u trgovinskom formatu pod hrvatskim predsjedništvom. Europski kolege slažu se da novog čelnika WTO-a "treba izabrati što prije, kako bi se izbjegla situacija da u kritičnom trenutku ova organizacija ostane bez vodstva", rekao je hrvatski ministar. Roberto Avezedo objavio je da će krajem kolovoza odstupiti s dužnosti glavnog direktora WTO, godinu dana prije službenog isteka mandata. Na čelu WTO-a je od 2013. i odlazi u izazovno vrijeme. Od prosinca prošle godine WTO ne može donositi konačne presude u trgovinskim sporovima jer je SAD blokirao imenovanje sudaca žalbenog tijela.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa traži opsežne reforme WTO-a, ne precizirajući kako bi trebale izgledati i ne prihvaćajući kompromisne prijedloge koje je podržala većina od ukupno 164 članice WTO-a. Proces nominacije za novog čelnika ili čelnicu WTO-a počeo je u ponedjeljak i traje do 8. srpnja. "Suglasni smo da je potrebna snažna politička osoba koja će znati artikulirati interese WTO-a", rekao je Grlić Radman i istaknuo da je "Hrvatska opredijeljena za slobodnu trgovinu, za jačanje uloge WTO-a". Na videokonferenciji  nisu se spominjala konkretna imena, rekao je hrvatski ministar.

No, nizozemska javna televizija NOS je krajem svibnja, pozivajući se na upućene izvore, objavila da je nizozemska ministrica trgovine Sigrid Kaag među kandidatima za čelnu poziciju. Zdravstvena kriza otkrila je slabosti u globalnoj trgovini, slažu se europski ministri, a Grlić Radman ističe da upravo globalna trgovina treba "ostati osnovni pokretač rasta" te da je "ključna za oporavak".