c S
Dnevne novosti

Američki Vrhovni sud: Otkazi zbog homoseksualnosti su nezakoniti

16.06.2020 07:05 WASHINGTON, 15. lipnja 2020. (Hina/dpa), Američki Vrhovni sud donio je odluku da se antidiskriminacijski zakoni primjenjuju na homoseksualne i transrodne osobe, u velikoj pobjedi aktivista za ljudska prava koji su željeli osigurati da ljudi mogu podnijeti tužbu ako dobiju otkaz zbog svoje seksualne orijentacije. 
Odluka donesena sa 6 glasova 'za' i 3 protiv znači da se zakon o sprječavanju diskriminacije na radnom mjestu na temelju spola također odnosi i na seksualnu orijentaciju. Iza tri glasa koja se nisu složila s tim stoje konzervativnii suci. Većinsko mišljenje izrekao je sudac Neil Gorsuch, kojeg je postavio predsjednik Donald Trump. 

Tri tužbe podnijeli su pojedinci koji su bili otpušteni nakon što su otkrili svoje homoseksualne ili transrodne identitete. Samo jedan od njih, Gerald Bostock, je još uvijek živ. "To nije upitno: LGBTQ su zaštićeni od diskriminacije na radnom mjestu", tvitao je Američki savez za civilne slobode (ACLU), koristeći akronim za gay, lezbijske, biseksualne, transrodne i queer ljude. Ova grupa za pravnu pomoć predstavljala je dva slučaja. 

Bostock je bio otpušten sa svoga dugotrajnog posla u Georgiji kao koordinator službe za pomoć djeci nakon što se pridružio gay sportskom klubu. Kako navode američki mediji, očekuje se da c´e ova odluka imati veliki utjecaj na oko 8,1 milijuna zaposlenih LGBT osoba diljem zemlje zato što u većini država nisu zaštićeni od diskriminacije na radnom mjestu. Procjenjuje se da u SAD-u živi 11,3 milijuna LGBT osoba, pokazuju podaci Instituta Williams.