c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud SAD-a poništio restriktivan zakon o pobačaju

30.06.2020 07:00 WASHINGTON, 29. lipnja 2020. (Hina/AFP) - Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio je u ponedjeljak restriktivan zakon države Louisiane o pobačaju koji je bio ispit za to najviše savezno sudsko tijelo koje je Donald Trump temeljito izmijenio. 
Po tekstu donesenom 2014., liječnici koji obavljaju pobačaj moraju dobiti odobrenje za rad u bolnici koja nije više od 50 km udaljena od mjesta intervencije. Riječ je o tome da se zaštiti žene u slučaju komplikacija i da se osigura "stalna medicinska skrb", ističu njegovi zagovornici. No zagovornici prava žene na prekid trudnoće ocijenili su da bi se po tom zakonu morale zatvoriti dvije trećine bolničkih ustanova koje obavljaju pobačaj u Louisiani.

Ovo pitanje, važno na razini savezne države, smatra se i barometrom odlučnosti Vrhovnog suda da ostane pri povijesnoj odluci u slučaju Roe V. Wade iz 1973. kojom je Amerikankama priznato pravo na pobačaj. Zakon Louisiane zapravo je sličan tekstu što ga je donio Teksas, a koji je Vrhovni sud poništio 2016. ocijenivši ga prestrogim."Pomno smo proučili oba predmeta" koji se "mogu usporediti u svakom pogledu i nameće se isti zaključak. Stoga smatramo da je zakon Louisiane neustavan", piše u odluci koju je sud donio natpolovičnom većinom.

Predsjednik suda John Roberts, umjereni konzervativac, priključio se svojim liberalnim kolegama u ime poštovanja "već presuđene stvari". "Drago nam je da je zakon Louisiane blokiran", odmah je komentirala predsjednica Centra za reproduktivna prava Nancy Northup, koja je zastupala državne klinike. No borba nije gotova, rekla je, jer mnoge savezne države donose stroge zakone.