c S
Dnevne novosti

Izrael: usvojen zakon koji omogućuje donošenje mjera zbog koronavirusa bez potvrde parlamenta

08.07.2020 07:18 TEL AVIV, 7. srpnja 2020. (Hina/dpa) - Izraelski parlament Knesset usvojio je zakon u utorak kojim je omogućio vladi da uvodi restrikcije zbog koronavirusa bez potvrde parlamenta.
Zakon je usvojen u Knessetu u sklopu regulacije izvanrednih mjera, dok se Izrael bori s drugim valom pandemije.Dvadeset i devet od 120 zastupnika glasalo je za tu odluku, a 24 je bilo protiv. Ostali nisu bili prisutni.

Parlament će u roku od tjedan dana trebati odobriti bilo koju mjeru koju donese vlada. Zastupnik opozicijske stranke Yesh Atid osudio je odluku kao "ludilo" i "diktaturu", navodi se u priopćenju Knesseta. "Nalazimo se u teškom razdoblju kada je potrebno brzo donositi odluke. Knesset će i dalje biti važan", kazao je čelnik odbora za koronavirus Yifat Shash-Biton.Odluka stupa na snagu odmah po donošenju zakona te će vrijediti mjesec dana.

Knesset je također odobrio oštre restrikcije kako bi se suzbila pandemija.Dnevno Izrael bilježi stotine novozaraženih.Zatvaraju se dvorane, barovi i klubovi koji su otvoreni u svibnju, nakon kraja prve karantene koja je uvedena sredinom ožujka. Bazeni, teretane i kulturne ustanove također će ponovno biti zatvoreni. Broj posjetitelja restorana, sinagogi i džamija, kao i autobusa, također će biti ograničen.

Trenutno je 86 Izraelaca s koronavirusom u ozbiljnom stanju, dok ih je 36 na respiratorima, objavilo je ministarstvo zdravstva u utorak. Ukupno je koronavirus potvrđen kod 30 tisuća osoba, a trenutno ima gotovo 13 tisuća aktivnih slučajeva u Izraelu, dodaje se. Od koronavirusa umrlo je 338 osoba u toj zemlji.