c S
Dnevne novosti

Županijski sud: Šefice Porezne uprave namjeravale prolongirati naplatu poreznog duga

10.07.2020 07:05 ZAGREB, 9. srpnja 2020. (Hina) - Bivša ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, bivša šefica osječke Porezne uprave Ružica Kovačević i osječki poduzetnik Željko Biloš postupali su s izravnom namjerom da prolongiraju naplatu Biloševa poreznog duga, nepravomoćno je u četvrtak presudio Županijski sud.
"Iz preslušanih telefonskih razgovora koje je trećeoptuženi vodio, sud je nedvojbeno utvrdio da Biloš niti u jednom trenutku nije imao namjeru platiti porezni dug, dok su prvooptužena Nada Čavlović Smiljanec i drugooptužena Ružica Kovačević postupale s izravnom namjerom kako bi prolongirali taj porezni dug", istaknula je sutkinja Daniela Kustec u obrazloženju presude.

Prema nepravomoćnoj presudi, Biloš je osuđen na četiri i pol godine zatvora, Ružica Kovačević na tri, a bivša ravnateljica Porezne uprave i SDP-ova saborska zastupnica Nada Čavlović Smiljanec na dvije godine zatvora.Obrazlažući presudu, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda naglasila je da sud nije povjerovao Biloševoj obrani u kojoj je naveo da je učinio sve što je u njegovoj moći da spasi svoju tvrtku OLT.

Kustec je istaknula da Biloš u svojoj obrani nije poricao traženje pomoći, ali njegove tvrdnje kako je smatrao da to nije protuzakonito sud smatra neistinitom, neuvjerljivom i nelogičnom obranom. "Iz telefonske komunikacije s više osoba proizlazi da je Biloš znao da mu prijeti ovrha i da je veći donesen zaključak o ovrsi, no on je unatoč tome tražio način kako spriječiti ovrhu. Pritom nije poricao sadržaj razgovora ni identitete sugovornika", dodaje sutkinja.

Biloš je razgovarao s tadašnjim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i Matom Radeljićem, nekadašnjim savjetnikom bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Preko njih je Biloš, utvrdio je sud tijekom dokaznog postupka, pokušavao doći do ravnateljice Porezne uprave i šefice osječke ispostave.

Djelatnicima naložena odgoda ovrhe na Bilošev zahtjev

U obrazloženju presude za Ružicu Kovačević, sutkinja je naglasila da je tijekom saslušavanja svjedoka nedvojbeno utvrđeno da je bivša šefica osječke ispostave Porezne uprave naložila djelatnicama odgodu ovrhe na Bilošev zahtjev, iako je znala da je to protuzakonito. Kao neistinitu, neuvjerljivu i proturječnu sud je ocijenio i obranu Nade Čavlović Smiljanec.

Pri izricanju kazne sud je kao olakotne okolnosti ocijenio dosadašnju nekažnjavanost Čavlović Smiljanec i Kovačević, dok je Bilošu kao otegotna okolnost uzeta u obzir ranija pravomoćna osuđivanost. Svaki od nepravomoćno osuđenog trojca mora platiti i 18.259 kuna troškova za financijsko-knjigovodstveno vještačenje. Optuženici su na suđenju zanijekali krivnju i odbacili optužbe. 

Uskok je u optužnici, potvrđenoj prije više od četiri godine, Čavlović Smiljanec i Kovačević teretio da su pogodovale Bilošu tako što su prolongirale naplatu poreznog duga njegove tvrtke OLT, čime je državni proračun oštećen za 9,5 milijuna kuna. Tužiteljstvo je tvrdilo da je Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi, od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini. Time je Biloševoj tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha.