c S
Dnevne novosti

SAD: izvršeno prvo pogubljenje na saveznoj razini u 17 godina

15.07.2020 07:05 WASHINGTON, 14. srpnja 2020. (Hina/dpa) - SAD je u utorak izvršio prvo pogubljenje na saveznoj razini u 17 godina, nakon niza pravnih bitki okončanih presudom Vrhovnog suda koji je otvorio put povratku smrtne kazne u američkoj saveznoj državi Indiani.  
Daniel Lewis Lee, bijeli supremacist, osuđen za ubojstvo tročlane obitelji 1990-ih, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Indiani, priopćilo je ministarstvo pravosuđa. Pogubljenje se trebalo izvršiti u ponedjeljak, ali je odgođeno odlukom suca Okružnog suda da se nastave pravne bitke protiv izvršenja smrtne kazne smrtonosnom injekcijom, koje je savezna vlada najavila prošle godine. 

No Vrhovni sud je poništio zastoj protiv izvršenja smrtne kazne u kasnim noćnim satima. Rođaci žrtava pokušali su odgoditi pogubljenje, navodeći zabrinutost zbog potencijalnog izlaganja koronavirusu, no taj zahtjev je odbacio savezni žalbeni sud.U narednim tjednima trebaju se izvršiti još tri pogubljenja.

Odluka o izvršenju prve smrtne kazne na saveznoj razini od 2003. kritizirana je kao politički potez, a aktivisti za građanska prava izrazili su zabrinutost zbog požurivanja tih slučajeva. Glavni državni odvjetnik William Bar najavio je prošlog ljeta povratak smrtne kazne, što je dugo zagovarao predsjednik Donald Trump. Američke savezne države samostalno odlučuju o uvođenju smrtne kazne u svoje pravosudne sustave.