c S
Dnevne novosti

Guverner Georgije tužio gradonačelnicu Atlante zbog mjere obaveznog nošenja maski

17.07.2020 07:00 WASHINGTON, 17. srpnja 2020. (Hina/dpa) – Republikanski guverner Georgije u četvrtak je podnio tužbu protiv demokratske gradonačelnice Atlante, najvećeg grada te savezne države, kako bi blokirao njezinu mjeru obaveznog nošenja maski. 
Tužba guvernera Briana Kempa događa se u vrijeme kad je nošenje maski, za koje stručnjaci ističu da usporava širenje zaraze koronavirusom, postalo političko pitanje razdora u SAD-u. Mnogi republikanski guverneri odbili su narediti obavezno nošenje maski iako ohrabruju svoje stanovnike da si zaštite lice, a dijelovi SAD-a pružaju otpor protiv mjera koje su donijele zdravstvene vlasti. 

Američki predsjednik Donald Trump ovaj je tjedan po prvi put viđen u javnosti s maskom. Kemp gradonačelnicu Keishu Lance Bottoms i gradsko vijeće Atlante optužuje da su mjerom o obaveznim maskama prekoračili svoje ovlasti jer je ranije donio uredbu da lokalne mjere ne smiju biti strože od onih na saveznoj razini, a spor se događa u vrijeme dok Georgia bilježi ubrzani rast broja zaraženih, kao i druge savezne države na jugu SAD-a. Georgia ima 131 tisuću slučajeva zaraze, s 3,1 tisuća preminulih.