c S
Dnevne novosti

Sabor se, uz mjere zaštite, priprema za konstituiranje

20.07.2020 07:30 SABOR I ZASTAVE
ZAGREB, 17. srpnja 2020. (Hina) - U Hrvatskom saboru traju pripreme za idući tjedan koji će biti vrlo dinamičan: konstituirat će se 10. saziv od neovisnosti i potvrditi nova, 15. hrvatska Vlada mandatara Andreja Plenkovića (HDZ).

Iako je do sjednice preostalo još nekoliko dana u kojima će se dogovarati i dotjerivati detalji, neke su stvari već utvrđene, a neke i poznate. Svi zastupnici, od kojih je stotinjak novih, već na ulasku u saborsku zgradu morat će se pridržavati mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Na raspolaganju će im biti maske za lice i dezinfekcijsko sredstvo.

Radi lakšeg snalaženja, po dolasku u Sabor dobit će Ustav, saborski Poslovnik i Vodič za zastupnike. Maske i dezificijens imat će i na ulazu u sabornicu u kojoj će se na dan konstituiranja smjestiti glavnina zastupnika. Dio će ih biti na galerijama, a manji dio u salonu koji tek vrata dijele od sabornice, pa će tako svi zastupnici imati mogućnost vidjeti stol predsjedavajućeg i predsjednika Sabora.

U samim saborskim klupama smjestiti će se 89 zastupnika, na galerijama 54, a u spomenutom salonu osam. Vodilo se računa da na svim pozicijama političke opcije izabrane u 10. saziv budu ravnomjerno zastupljene.Zbog mjera zaštite, svi zastupnici nosit će zaštitne maske.

Predsjednički govor 'dva u jedan'

Himnu Lijepa naša domovino, koja se izvodi nakon što se Sabor konstituira, odnosno izabere njegov predsjednik, zbog epidemioloških mjera nazočni će slušati sa snimke. Prvi put od neovisnosti, zastupnici na konstituiranju novog Sabora neće slušati dva predsjednička govora – oproštajni i inauguracijski, nego 'dva u jedan'. Naime, za predsjednika Sabora po drugi će put biti izabran Gordan Jandroković koji tu dužnost obnaša od svibnja 2017. Popisu prestižnih dužnosti koje je obnašao, a bio je potpredsjednik Sabora, ministar vanjskih poslova, potpredsjednik Vlade, sada će dodati i drugi predsjednički mandat u Saboru, što nije uspjelo nikome od njegovih prethodnika. Kakav će biti sadržaj njegova govora, još se ne zna, zna se samo da Jandroković, unatoč brojnim obvezama oko konstituiranja, intenzivno radi na njemu.

Prvi, formalni dio sjednice u kojem će se birati potpredsjednici Sabora i nekoliko radnih tijela ne bi trebao dugo trajati, pogotovo ako se u ponedjeljak, kada se sastaju predstavnici stranaka čiji su zastupnici izabrani u Sabor, postigne dogovor o podjeli mjesta, posebice među oporbenim strankama. U nastavku zasjedanja predsjednik Sabora predložit će dnevni red radnog dijela konstituirajuće sjednice, no što će u njemu točno pisati još se precizno ne zna.

U četvrtak o povjerenju Vladi

Prema onome što je u srijedu rekao premijer Andrej Plenković to bi mogli biti zakonski prijedlozi kojima će se definirati nova struktura hrvatske Vlade koja će umjesto 20 imati 16 ministarstava od kojih će se nekima mijenjati djelokrug i nazivi. "Prvo je u planu donošenje odgovarajućeg zakonskog okvira koji će biti podloga za predstavljanje nove Vlade, zatim predstavljanje programa Vlade te, odmah u četvrtak, izglasavanje povjerenja Vladi“, rekao je Plenković.

Nakon toga će, dodao je, biti prva sjednica nove Vlade s koje će se prijedlog zakona o obnovi Zagreba uputiti u prvo saborsko čitanje. Nekoliko je saborskih saziva konstituirano u posebnim prilikama, prvi, onaj iz 1990., nakon prvih demokratskih i višestranačkih izbora, drugi, iz 1992., u ratnim i okolnostima kad je velik dio države bio okupiran, saziv iz 1995., nakon pobjedničke akcije Oluja. Deseti saziv nosi se sa pandemijom koronavirusa i njenim posljedicama kao i posljedicama koje je razorni potres od 22. ožujka ostavio i na saborskoj zgradi.  Pripremila: Marija Udiljak