c S
Dnevne novosti

Austrijski Ustavni sud: policijski sat zbog covida-19 bio je neustavan

23.07.2020 07:25 BEČ, 22. srpnja 2020. (Hina/dpa) - Policijski sat u Austriji zbog covida-19 nije bio ustavno utemeljen, presudio je u srijedu Ustavni sud u Beču, potaknuvši kritiku da je vlada ignorirala zakone dok je donosila mjere tijekom pandemije koronavirusa.
Opozicijske stranke apelirale su na vladu da vrati novac onima koji su kažnjeni za kršenje policijskog sata. Najviši sud donio je presudu na temelju žalbe građana protiv ministarstva zdravstva, koje je zabranjivalo ljudima da borave na javnim prostorima osim ako nisu sami ili s članovima svoga kućanstva.

Suci su zaključili da je ministar zdravstva Rudolf Anschober prešao svoje zakonske okvire te da su se njegove naredbe mogle temeljiti na zakonu koji je dopuštao zabrane samo za posebna područja, no da mu to nije davalo pravo da uvede generalni policijski sat.

Sud je također donio presudu protiv vladine odluke da se najprije otvore željezarije i vrtni centri s obzirom na to da je zemlja ukinula karantenu sredinom travnja, a drugi tipovi velikih trgovina su morali ostati zatvoreni. "Ustavni sud nije mogao pronaći objektivni razlog za ovo neravnopravno postupanje", iznio je sud.

Dvostruki kriteriji postupanja ukinuti su krajem travnja, kako se broj zaraza smanjivao. Konzervativni kancelar Sebastian Kurz prethodno je odbacio kritike protiv mjera koje su donošene zbog suzbijanja covida-19, kao "dopušteno cjepidlačenje".

"Ustavni sud je potvrdio vladin nespretni stav po pitanju vladavine prava", rekla je opozicijska Socijaldemokratska stranka u izjavi, dok je liberalna stranka Neos optužila "ovu vladu da je mjesecima djelovala namjerno protiv zakona. Ministrica za ustavna pitanja, Karoline Edstadler, izjavila je da vlada tek treba evaluirati presudu. Nije rekla hoće li se vraćati naplaćene kazne.