c S
Dnevne novosti

UNDP poziva na uvođenje privremenog temeljnog dohotka za 2,7 milijardi ljudi

24.07.2020 07:15 NEW YORK, 24. srpnja 2020. (Hina/dpa) - Agencija Ujedinjenih naroda UNDP pozvala je na uvođenje privremenog temeljnog dohotka za 2,7 milijardi siromašnih u svijetu u uvjetima pandemije koronavirusa.
UN je objavio da bi takve mjere mogle zaustaviti širenje virusa tako što bi se time onima koji su blizu ili iznad granice siromaštva u 132 zemlje u razvoju omogućio ostanak kod kuće. Sedam od deset radnika u siromašnijim zemljama trenutno ostvaruju prihode putem neformalnih tržišta i ne mogu si priuštiti da ostanu kod kuće, ističu u UNDP-u.

"Nezapamćena vremena zahtijevaju socijalne i ekonomske mjere bez presedana. Uvođenje privremenog temeljnog dohotka za najsiromašnije u svijetu pojavilo se kao jedna od opcija. Još prije nekoliko mjeseci to se možda činilo nezamislivim", rekao je voditelj UNDP-a Achim Steiner u priopćenju za tisak.

"Privremeni temeljni dohodak mogao bi vladama omogućiti da pruže ljudima u karanteni spasonosnu financijsku pomoć, ubrizgaju novac u lokalna gospodarstva kako bi se pomoglo malim tvrtkama da opstanu te usporilo razorno širenje Covida-19”.

U UNDP-u procjenjuju da bi pružanje takvog privremenog, zajamčenog temeljnog dohotka stajalo najmanje 199 milijardi dolara mjesečno. Dodaju da bi se to moglo financirati putem prenamjene postojećih sredstava, poput subvencija za fosilna goriva.

Zemlje bi, kažu u UNDP-u, mogle sredstva koja bi ove godine koristile za servisiranje dugova prenamijeniti u isplatu te bespovratne pomoći.