c S
Dnevne novosti

Poljska se kani povući iz Istanbulske konvencije

27.07.2020 07:00 VARŠAVA, 25. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Poljska će idući tjedan poduzeti korake koji vode prema povlačenju iz europskog sporazuma o borbi protiv nasilja nad ženama za koji desničarski kabinet smatra da krši prava roditelja, tražeći od škola da podučavaju djecu o rodu, rekao je u subotu ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro.
Na konferenciji za novinare Ziobro je rekao da će njegovo ministarstvo u ponedjeljak podnijeti zahtjev ministarstvu rada i obitelji da započne s postupkom povlačenja iz ugovora, poznatog i kao Istanbulska konvencija. "Taj sporazum sadrži elemente ideološke prirode koje smatramo štetnima", izjavio je ministar.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) i njezini koalicijski partneri usko se usklađuju s Katoličkom Crkvom, promičući konzervativni socijalni program. Protivljenje pravima homoseksualaca bilo je jedno od glavnih pitanja što ih je tijekom uspješne kampanje za reizbor ovog mjeseca promovirao predsjednik Andrej Duda.

U petak su tisuće ljudi, većinom žena, prosvjedovale na ulicama Varšave i ostalih poljskih gradova, buneći se protiv prijedloga o povlačenju iz sporazuma. "Njihov je cilj legalizirati nasilje u obitelji", rekla je Magdalena Lempart, jedna od organizatorica prosvjeda održanih u petak u Varšavi. Neki prosvjednici nosili su transparente na kojima je pisalo "PiS je pakao za žene".

PiS se dugo žalio na Istanbulsku konvenciju koju je Poljska ratificirala u vrijeme prethodne centrističke vlade 2015. Aktualna vlada tvrdi da sporazum ne poštuje vjeru te da se zalaže za podučavanje liberalnih socijalnih politika u školama.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nasilje u obitelji ove je godine poraslo u europskim državama za vrijeme višemjesečne karantene uvedene zbog suzbijanja širenja koronavirusa.